Mistä vihamielinen asenne luonnon eläimiä kohtaan kumpuaa?

Pitääkö peuratkin tappaa, kun niitä ei voi kontrolloida?

Valkohäntäpeurakanta on vankistunut.

Kun susi erehtyy kulkemaan ihmisasutuksen lähettyvillä tai saalistaa ”väärän” eläimen, se joutuu ajojahdin kohteeksi. Ajojahdin, jonka lopputulemana on kuolema. Kissat halutaan lukita sisätiloihin, koirakaan ei saa kulkea luonnossa vapaana. Supit, nuo inhoa kylvävät eläimet tapetaan surutta naapuruston talkootyönä. Nyt halutaan kaatoluvat taajaman peuroille, jotta ne eivät häiritse puutarhanhoitoa (HS Mielipide 9.5.).

Mistä tämä vihamielinen asenne luonnon eläimiä kohtaan kumpuaa? Maailmassa taistellaan kuolemantuomion poistamiseksi ja rasismia vastaan, mutta samalla kuolemantuomioita halutaan jakaa eläimille, kun puutarhanhoito menee hukkaan tai kun supi aiheuttaa ääniä öisin.

Peurojen ja jänisten takia puutarhassamme on talvisin aitoja suojaamassa istutuksia. Kesäisin tarkkailemme niitä ikkunasta, joskin niitä harvemmin näkee, kun kesäaikaan ulkona on muutenkin eloa alueen asukkaista.

Anna Collán

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide