EU-rahoitusta kannattaa kotiuttaa

EU-rahoituksen hyödyntäminen edellyttää omaa korkeatasoista kompetenssia ja rahoituksen kansallisten ongelmien poistamista.

EU:n tulevien vuosien rahoitus puhuttaa. Suomi on ollut aina EU:n puiteohjelmissa nettosaaja. Rahoitustakin tärkeämpiä ovat osaamisen kasvu ja verkostot. Horisontti Eurooppa -ohjelman Suomen saannosta suurimman osuuden ovat kotiuttaneet yliopistot.

EU-rahoitus kannattaa hyödyntää jatkossakin. Se edellyttää omaa korkeatasoista kompetenssia ja rahoituksen kansallisten ongelmien poistamista. Lisätään yliopistojen perusrahoitusta tieteen tason ja nuorten tutkijoiden kasvattamiseksi. Varmistetaan hankkeiden omarahoitusosuudet ja kansallinen suora vastinrahoitus strategisiin eurooppalaisiin tki-kumppanuuksiin. Toisin sanoen, lisätään EU-rahoituksen vaikuttavuutta.

Tanja Risikko

toiminnanjohtaja, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry

Tarja Niemelä

toiminnanjohtaja, Professoriliitto – Professorsförbundet ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide