Pyöräilijän pitää soittaa kelloa hyvissä ajoin

Jos pyöräilijä soittaa kelloa liian myöhään, jalankulkija ei ehdi muuta kuin pelästyä.

Pyöräilijän on hyvä varoittaa jalankulkijaa ennen ohitusta.

Taru Varre kirjoitti (HS Mielipide 9.5.) jalankulkijoiden säntäilevän ja huutelevan, kun pyöräilijä soittaa kelloa. Näin varmaan onkin, kun kelloa soitetaan selän takana parin kolmen metrin päässä. Mikä estää soittamasta kelloa hyvissä ajoin, että jalankulkija ehtii esimerkiksi ottamaan lapset ja koirat lähelle ja tekemään tilaa lähestyvälle pyöräilijälle?

Pyöräilijän nopeus on helposti 20–30 kilometriä tunnissa ja silloin pyörä liikkuu 5–7 metriä sekunnissa. Ihmisen reaktioaika on keskimäärin yksi sekunti. Kun viiden metrin päässä soittaa kelloa, jalankulkija tajuaa kyllä jonkun tulevan takaa, mutta hän ei ehdi muuta kuin pelästyä.

Eipä pyöräilijäkään ihan hirveästi pidä siitä, että hänet ohitetaan autolla hyvin läheltä 50–60 kilometrin tuntinopeudella. Keskisormea näytetään ja perään huudellaan.

Seppo Bremer

Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide