Urheilijoiden someläsnäolo on puhuttanut viime viikkoina. Kaupallisista yhteistöistä sosiaalisessa mediassa on tulossa entistä tärkeämpi osa urheilijoiden elinkeinoa. Yritykset taas ovat löytäneet urheilijoista perinteisten somevaikuttajien rinnalle uudenlaisia, usein erittäin sitoutuneita yleisöjä tavoittavia kumppaneita. Moni urheilija kuitenkin vielä kipuilee sosiaalisen median ja sen kaupallistamisen kanssa. Etenkin sisältöjen tuottaminen harjoittelun, kilpailemisen ja palautumisen lomassa koetaan usein hankalaksi.
Kaupallisten yhteistöiden käytännöt ovat alun perin syntyneet somevaikuttajien ympärille. Heille sisältöjen julkaiseminen on luontevaa ja usein jopa päätyö. Ammattiurheilu on jo itsessään erittäin vaativa elinkeino, jossa sosiaalisen median pitäisi olla tukena, ei rasitteena. Urheilijat kaipaavatkin apua viestinnässä ja oman yksityisyyden rajojen vetämisessä sekä heidän erityistarpeisiinsa suunniteltuja uudenlaisia ratkaisuja yhteistyöhön.
Somella on omat varjopuolensa, mutta sen mahdollisuuksia ei kannata väheksyä. Urheilumarkkinointi 2023 -raportin mukaan yhteistyöt ovat merkittäviä muutenkin kuin rahallisesti: urheilijoista yli 60 prosenttia pitää tärkeänä kumppanuuksien mahdollistamia verkostoja ja noin puolet kokee oppivansa samalla urheilun jälkeisessä työelämässä tärkeitä taitoja.
Erkko Simsiö
perustaja, 10.team
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.