Miksi matkakortin opiskelijastatusta ei voi vahvistaa verkossa?

Lisämaksu toimintavarman ja helppokäyttöisen matkakortin käytöstä tuntuu kummalliselta.

HSL:n palvelupisteen palvelumaksut muuttuvat kesäkuun alussa.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) ilmoitus periä jatkossa palvelumaksu opiskelija-alennuksen aktivoimiseen matkakortille herättää ihmetystä. Miksi juuri opiskelijat halutaan väkisin mobiilisovelluksen käyttäjiksi?

Käytin HSL-sovelluksen lippua sen aikaa, kun matkakortille tuota alennusta ei saanut. Sinä aikana omalle tai läheisteni kohdalle osui muun muassa seuraavanlaisia ongelmia: Sovellus ei ladannut lippunäkymää bussiin astuessa, vaikka lippu oli voimassa. Sovellus ilmoitti ilman varoitusta tai selvää syytä opiskelijastatuksen vanhentuneen kesken lukukauden eikä hyväksynyt opiskelijastatusta, vaikka tunnistauduin uudelleen opiskelijaksi. Maksukortilla tehty maksu ei mennyt läpi sovelluksessa, eikä lippua pystynyt ostamaan, vaikka kaiken piti olla kunnossa. Sovellus on myös veloittanut yllättäen kortilta suuremman summan kuin mikä sovelluksessa näkyi lipun hintana.

HSL:n asiakaspalvelu on kuitenkin painottanut, että lippu pitää olla voimassa, vaikka sovelluksessa olisi jokin ongelma. Minua on ohjeistettu palvelupisteellä itse selvittämään sovelluksen ongelmat asiakaspalvelun kautta. Tähän menee aikaa, ja ongelmatilanteessa ylimääräisten kertalippujen ostamisesta aiheutuu kuluja. HSL-korttia käyttäessä näitä ongelmia ei ole esiintynyt. Lisämaksu tämän toimintavarman ja helppokäyttöisen kortin käytöstä tuntuu kummalliselta.

Ihmettelen, miksei matkakortin opiskelijastatusta voi vahvistaa netissä. Tämä ratkaisisi ruuhkautumisongelmat ja samalla parantaisi palvelutasoa. Onnistuuhan jo kausi- tai arvolippujenkin lataaminen matkakortille nettipalvelun kautta.

Ilari Kuoppala

tekniikan ylioppilas, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide