Nimimerkki Työtön valokuvaaja (HS Mielipide 4.5.) kirjoitti saaneensa velkaneuvojalta kehotuksen päästää ulosottoon velkansa, jota ei työttömyyden takia kyennyt maksamaan. Olisi ollut toivottavaa, että velkaneuvoja olisi kehottanut työtöntä valokuvaajaa tiedustelemaan oman hyvinvointialueensa myöntöperusteita sosiaaliselle luotolle.
Suomessa tuli voimaan laki sosiaalisesta luototuksesta jo vuonna 2003. Viime vuonna hyväksyttiin hallituksen esitys laista sosiaalista luototusta koskevan lain muuttamisesta, jonka mukaan sosiaalisen luototuksen järjestäminen on pakollista hyvinvointialueille 1.8.2023 alkaen.
Sosiaalinen luotto on sosiaalihuoltoon kuuluvaa toimintaa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itsenäistä selviytymistä. Luottosumma voi yleensä olla muutamista sadoista euroista noin kymmeneentuhanteen euroon, ja korkona peritään yleensä korkolain määrittelemä viitekorko ilman muita kustannuksia.
Kyseessä on siis luotonsaajalle hyvin edullinen vaihtoehto, joka lisäksi joustaa maksuvaikeuksien kohdatessa huomattavasti markkinaehtoisia lainavaihtoehtoja enemmän. Luotto on tarkoitettu erityisesti niille, joilla ei ole mahdollisuutta saada markkinoilta kohtuuhintaista luottoa. Sosiaalista luottoa käytetään tyypillisesti muiden lainojen tai jo ulosotossa olevien velkojen maksamiseen eli talouden järjestämiseen kestävämmälle pohjalle. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi kodin hankintoihin, terveydenhuoltomenoihin, joihinkin työllistymistä edistäviin menoihin tai asumisen kuluihin.
Ainakin kaikki pääkaupunkiseudun isot kaupungit ovat myöntäneet kuntalaisille sosiaalisia luottoja jo ennen lainsäädännön uudistamistakin. Monella hyvinvointialueella toimintaa ei ole ollut aikaisemmin ollenkaan tai siihen on tullut tauko, kun toiminta vuodenvaihteessa siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue aloitti uudelleen luottojen myöntämisen asukkailleen toukokuussa 2023.
Jari Salonen
sosiaalityön esimies, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.