Autoilijoiden on vaikea kohdata vastuutaan ilmastonmuutoksesta

Ilmastoaktivistit liimaavat itsensä saksalaisautoilijoiden tielle, mutta onko se oikea tapa protestoida?

Ajatko autolla töihin? Mitä tuumisit, jos jäisit tunneiksi ruuhkaan siksi, että mielenosoittajat ovat kirjaimellisesti liimautuneet tiehen?

Saksassa itsensä tiehen liimaavat mielenosoittajat kutsuvat itseään viimeiseksi sukupolveksi. He muistuttavat ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä pysäyttämällä saksalaiset paikkaan, johon Saksassa liittyy suuria tunteita: autoon.

Tunteet ovatkin kuumentuneet. Internetissä on videoita vihaisista autoilijoista, jotka ovat ottaneet käyttöön oman käden oikeuden. Konservatiivipoliitikot vaativat mielenosoittajille vankeutta ja puhuvat terroristeista.

Kun kerroin viimeisestä sukupolvesta kollegalle Helsingin Sanomissa, tämä kysyi, oliko kyse niistä mielenosoituksista, joiden vuoksi ambulanssi ei päässyt ajoissa perille ja joku kuoli. Kysymys hätkäytti. Ai näinkö asia nähdään Suomessa?

Tapahtumat Berliinissä etenivät tosiasiassa näin: Pelastusyksikkö jäi mielenosoittajien aiheuttaman ruuhkan vuoksi jumiin eikä päässyt heti onnettomuuspaikalle, jossa pyöräilijä oli jäänyt betoniauton alle. Uhri kuoli, muttei pelastusyksikön nostokaluston puuttumisen vuoksi. Lääkäri oli todennut, ettei sitä tarvita.

Sekin toki uutisoitiin, ettei kuolema ollut mielenosoituksen syytä – mutta mielikuva jäi elämään. Vastikään, kun mielenosoituksia oli useita samana päivänä, julkisuudessa laskettiin ruuhkiin juuttuneita ambulansseja.

Näin siitä huolimatta, että mielenosoittajat jättävät aina muutamia joukoistaan liimaamatta, jotta tie ei olisi tukossa hälytysajoneuvoilta. Niiden kulun estivät muut autoilijat, jotka eivät avanneet lain vaatimaa pelastuskaistaa, minkä myös kuvat osoittavat.

Aina löytyy joku muu, jota syyttää.

Syytökset kohdistuvat kuitenkin ilmastoaktivisteihin. Tarkoituksena on kyseenalaistaa protestin oikeutus ja tavoite. Syytösten avulla yritetään välttää ajatus siitä, että ongelman ratkaisu edellyttäisi myös oman toiminnan muuttamista. Sitä ei haluttaisi myöntää, ja siksi aina löytyy joku muu, jota syyttää.

Sama nähtiin, kun Saksassa alkoivat koululaisten Fridays For Future -mielenosoitukset. Koululaisia arvosteltiin ihan vakavissaan siitä, että he jättävät oppitunteja väliin.

Vaikka ymmärrän viimeistä sukupolvea, olen sitä mieltä, että heidän pitäisi vaihtaa tapaansa protestoida. Nyt he ovat umpikujassa: liian moni ei ymmärrä heitä. Se on haitaksi ilmastonsuojelun tavoitteille.

Kuten sanotaan: viisaampi väistää.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomissa kansainvälisen IJP-toimittajaohjelman kautta vieraillut saksalainen toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide