Priorisoidaan hyvää, luovutaan hyödyttömästä

Terveydenhuollossa tehdään paljon asioita, jotka eivät edistä kenenkään terveyttä tai hyvinvointia.

Säästöpaineet koskevat myös terveydenhuoltoa.

Hallitusneuvotteluiden keskeisenä teemana on valtion kustannusten hillitseminen. Säästöpaineita lankeaa kaikille hallinnonaloille, eikä vähiten terveydenhuollolle. Tästä nousee luonnollisesti suuri huoli: mistä palveluista leikataan, kuka jätetään hoitamatta?

Hyvinvointivaltion arvoihin kuitenkin kuuluu, että kaikista pidetään huolta eikä ketään jätetä hoitamatta. Rakentavampaa olisikin kysyä: mistä tekemisestä voitaisiin haittaa aiheuttamatta luopua?

Terveydenhuollossa tehdään paljon asioita, jotka eivät edistä kenenkään terveyttä tai hyvinvointia. Näin tapahtuu muun muassa epätarkoituksenmukaisen lainsäädännön, jäykkien viranomaisvaatimusten, määrittelemättömien, epäselvästi määriteltyjen tai ristiriitaisten tavoitteiden, osaoptimoinnin, johtamisen ja organisoinnin sekä tiedon, osaamisen ja kokemuksen puutteiden vuoksi ja paljon myös siksi, että niin on aina ennenkin tehty. Tuntematta muita hallinnonaloja uskon, että samanlaisia ilmiöitä löytyy muualtakin.

Priorisointi on käytännössä sitä, että teen nyt tämän ja tuon jätän tekemättä tai teen sen myöhemmin. Priorisoikaamme sellaista, joka on tärkeää ja tuottaa hyvää, ja luopukaamme hyödyttömästä ja haitallisesta.

Sakari Karhuvaara

lääkäri, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide