Tehkää lapsia tekemällä lapsiystävällistä politiikkaa

Jos syntyvyydestä todella oltaisiin huolissaan, pelkkä lapsettomuushoitojen jono ei olisi vuosien prosessi, jonka moni jättää kesken.

Tänäkin äitienpäivänä moni odottaa pääsyä lapsettomuustutkimuksiin tai -hoitoihin.

Samanaikaisesti kun uutisoidaan syntyvyyden laskusta, tullaan unohtaneeksi yksi merkittävä osa myös tämän taustalla. Lapsettomuustutkimusten tai -hoitojen saaminen julkiselta puolelta on tehty täysin saavuttamattomaksi jonojen viidakoksi, jossa henkisesti ehjänä selviää vain harva.

Lähipiiriini kuuluu useita 30 ikävuoden molemmin puolin olevia kaltaisiani, jotka ovat rampanneet jo vuosia hakemassa apua vuosien vastentahtoiseen lapsettomuuteen tai toistuviin keskenmenoihin vain siirtyäkseen jonosta jonoon. Pelkässä jonossa ja jonoon jonottamisessa vierähtää helposti vuosia, kun resurssit ovat liian pienet ja keskenmenojen hoito on kohtuuttoman huonoa.

Jos syntyvyydestä todella oltaisiin huolissaan, pelkkä lapsettomuushoitojen jono ei olisi vuosien prosessi, jonka moni jättää kesken. Jo ennen näitä loppumattomia jonoja on takana vuosien odotus ja yritys, minkä vuoksi jonotus tuntuu vieläkin pidemmältä. Julkisen terveydenhuollon riittämättömät resurssit, valtavat jonot ja huono kohtelu käännyttävät pois unelman ääreltä kaikissa elämäntilanteissa.

”Tehkää lapsia” pitäisi olla lause, joka kohdistuu vain Suomen hallitukseen. Tehkää lapsia tekemällä lapsiystävällistä politiikkaa. Tehkää lapsia, sillä te olette ainoat, jotka lapsia tekevät. Meille muille on aina kyse lasten saamisesta.

Jonossa

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide