Onnettomuuspaikkaa ei tule kuvata

On yleisten hyvien tapojen mukaista jättää onnettomuuspaikka kuvaamatta.

Siltaturmassa Espoon Tapiolassa loukkaantui torstaina 27 ihmistä.

Tapiolassa Espoossa romahti torstaina väliaikainen silta. Tapahtuma järkytti erityisesti, kun tietoon tuli, että sillalla oli luokallinen lapsia. Media tiedotti tapauksesta myös välittömästi ja seurasi tilannetta koko päivän.

On yleisten hyvien tapojen mukaista jättää onnettomuuspaikka kuvaamatta. Myös Pelastustieto korosti tätä asiaa viime kesänä kampanjassaan ”Kuvaa elämää, älä onnettomuuspaikkaa”.

Monissa medioissa, mukaan luettuna Helsingin Sanomissa, nähtiin isoja otsikoita onnettomuuden selvittämisen aikaan. ”Olitko paikalla? Lähetä kuva”. Näitä yksittäisten henkilöiden lähettämiä kuvia nähtiin eri medioissa. Kuvista oli peitetty loukkaantuneiden lasten kasvot.

Vaikka kasvot on peitetty, kuvista pystyy tunnistamaan henkilöitä, jos tuntee ihmisen. Miltä tuntuisi tunnistaa lehtikuvasta loukkaantuneen oman lapsen, sukulaisen tai ystävän vaatteet ja ruumiinrakenne? Miltä näistä lapsista tuntuu, kun heistä on kymmeniä kuvia tuntemattomien ihmisten puhelimissa elämänsä ehkä kamalimpana hetkenä?

Toivon, että myös suuret mediatalot huomioivat, ettei onnettomuuspaikkaa tule kuvata. Median ei tule kannustaa kuvaamaan onnettomuuspaikkoja eikä kannustaa levittämään onnettomuuspaikalla otettuja kuvia tai videoita eteenpäin.

Pia Etelävuori

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide