Lähisuhdeväkivallan sovittelu on vapaaehtoinen palvelu. Prosessi on paljon oikeusprosessia nopeampi, mutta se ei sulje sen mahdollisuutta pois. Sovittelussa asiakkaat saavat apua ja pääsevät itse vaikuttamaan asiaansa.
Vaikuttaa siltä, että sovittelun vastustus perustuu paljolti puutteelliseen tai väärään tietoon. Vastustajat vaativat tutkimustietoa, mutta kritisoivat tutkimuksia, jotka eivät tue heidän omaa kantaansa. Kannattaisi kuulla asiakkaiden, sovittelijoiden, poliisin ja syyttäjän näkemyksiä. Näin avautuisi tarkempi näkökulma siihen, minkälaisia asioita sovitellaan ja miten sovittelu vaikuttaa rikosprosessiin. Tarvitaan avointa keskustelua puolustajien ja vastustajien kesken.
Väkivaltaa voi ilmetä monenlaisissa suhteissa. On paljon muitakin lähisuhteita kuin parisuhde. Sovittelun vastustajat tuntuvat kuitenkin liittävän lähisuhdeväkivallan suppeasti vain parisuhteeseen, jossa nainen on aina uhri. Näin ei ole. Kyllä nainenkin osaa lyödä, ja henkinen väkivalta voi olla heidän taitolajinsa. Naisten tekemä väkivalta vain jää useammin piiloon. Se saattaa paljastua sovittelun yksilötapaamisissa. Lisäksi samalla prosessilla sovitellaan paljon muutakin kuin fyysistä väkivaltaa.
Jos lähisuhdeväkivallan sovittelu lopetetaan, sovittelutoimistoilla riittää kyllä hommaa. Poliisilla ja syyttäjällä ruuhka kasvaa, ja käsittelyajat pitenevät entisestään. Ihmiset voivat joutua odottamaan parikin vuotta oikeuskäsittelyä – mitä kaikkea sinä aikana ehtiikään tapahtua! Sovitteluprosessi hoituu noin kahdessa kuukaudessa. Syntyypä sovintoa tai ei, asiakkaamme saavat aina apua ja ohjausta jatko- ja tukipalveluihin. Annetaan ihmisten itse valita.
Tiina Korhonen
sovittelutoimiston esimies, Vantaa
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.