Putkiremontti voi pakottaa myymään kodin

Putkiremontti voi olla monille yksinasuville niin kallis, ettei sitä pysty maksamaan.

Uusia putkia putkiremontissa olevan kerrostalon pihalla Suvelassa Espoossa elokuussa 2017.

Taloyhtiöissä tehtävien pakollisten remonttien hinta nousee vuosi vuodelta. Nykyinen asumis- ja toimeentulotukijärjestelmä ei ole ajan tasalla.

Perustoimeentulotukea ei ole mahdollista saada rahoitusvastikkeen maksamiseen. Menoina ei hyväksytä rahoitusvastikkeen yhtiölainan lyhennykseen käytettävää osuutta, vaikka se kohdistuisi vanhan asunnon pakollisiin remontteihin eikä uudisasunnon velkaan.

Nykyinen laki merkitsee ihmisille sitä, että monet menettävät asuntonsa taloyhtiön remontin osuessa kohdalle. Monille, varsinkin yksinasuville, esimerkiksi putkiremontti on sellainen, jota he eivät pysty maksamaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että he joutuvat myymään kotinsa. Ja kun taloyhtiössä on putkiremontti tulossa tai päällä, asunnosta ei saa edes sitä hintaa, jonka siitä muuten saisi.

Kun nämä ihmiset joutuvat asunnon myymisen jälkeen muuttamaan vuokra-asuntoon, ja jos he ovat edelleen toimeentulotuen tarpeessa, asumismenot voivat nousta suuremmiksi kuin ne olisivat nykyisessä asunnossa.

Asumis- ja toimeentulotukea on korjattava vastaamaan nykyajan tarpeita. Omassa asunnossa asuvia on tuettava siinä missä sijoittajien vuokra-asunnoissa asuviakin.

Tiina Arlin

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide