Olen menettänyt luottamukseni sosiaali- ja terveydenhuoltoomme. Sanon tämän niin asiakkaana, sote-ammattilaisena kuin aluevaltuutettunakin.
Asiakkaana olen tottunut siihen, etten saa apua. En luota sen saamiseen edes vakavan sairastumisen kohdalla. Tämä on vaikuttanut merkittävästi perusturvallisuuden tunteeseeni.
Psykologina olen tottunut epätoivoon ohjatessani ihmisiä palveluihin. En voi luottaa siihen, että hekään saisivat apua.
Aluevaltuutettuna olen tottunut näkemään, että palvelut ovat kriisiytyneet eikä rahaa niiden korjaamiseen ole. Emme voi vaikuttaa rahoitusvajeeseen, koska alueilla ei ole verotusoikeutta. Rahoituksesta päättää valtio.
Siksi olen rehellisesti sanottuna vihainen ja surullinen, että hallitusneuvotteluja vetävä Petteri Orpo (kok) ajaa ensitöikseen soteen suuria leikkauksia. Hän on avoimesti myöntänyt, ettei ollut perehtynyt siihen, miten alibudjetoitu sote on: sieltä puuttuu jo nyt miljardi euroa. Ei ole enää mitään, mistä leikata, kun lakisääteisiä velvollisuuksia rikotaan jo nyt päivittäin.
”Kalleinta on hoitamatta jättäminen.
Ainut tapa kestävien säästöjen saamiseksi on korjata jo lama-aikana tehdyt virheet: panostaa ennaltaehkäisyyn ja toimivien peruspalveluiden luomiseen. Kalleinta on hoitamatta jättäminen. Tämä johtaa kustannusten lisääntymiseen erikoissairaanhoidossa: yhden potilaan yksi hoito erikoissairaanhoidossa voi maksaa jopa 100 000 euroa.
Laajemmin talouspolitiikkamme suurimpia haasteita on työkykyisen väestön väheneminen ja erityisesti nuorten työkyvyttömyyden lisääntyminen. Työkyvyttömyyden kustannukset ovat yli kymmenen miljardia euroa vuodessa. Sitä on vaikea korjata, jos hoitoa ei saa. Hyvinvointimme ja työkykymme edellytyksistä leikkaaminen ei ole kestävää talouspolitiikkaa. Sote-palvelut olisi jo aika nähdä ennen kaikkea investointina eikä vain menoeränä.
Julia Sangervo
psykologi, aluevaltuutettu ja varakansanedustaja (vihr)
Tampere
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.