Venäjälle jääneet sodan vastustajat ovat kehittäneet arkeensa monenlaisia selviytymiskeinoja

Sotaa vastustavat venäläiset vanhemmat saattavat ottaa lapsensa patrioottisesta koulusta kotiopetukseen. Teinit hakevat salaa masennuslääkkeitä, jotta selviäisivät elämästä ”Z-patrioottisten” vanhempiensa kanssa.

Läheskään kaikki sotaa ja valtiovallan politiikkaa vastustavat venäläiset eivät ole voineet paeta ulkomaille.

Venäjälle jääneet toisinajattelijat ovat joutuneet kehittämään erilaisia selviytymis­keinoja, joiden avulla he yrittävät pärjätä nyky-Venäjällä kokemassaan turvattomuuden ja epäluottamuksen ilmapiirissä.

Sosiologi Anna Kulešova on selvittänyt, miten kotimaahansa jääneiden eri-ikäisten toisinajattelijoiden arki on muuttunut sodan alkamisen jälkeen.

Hän haastatteli huhtikuussa julkaistuun tutkimukseensa Moskovassa ja Pietarissa asuvia sodan vastustajia.

Vaikeneminen ja varovaisuus ovat yleisimpiä tapoja välttää hankaluuksia. Metrossa kännykän näytöltä luetaan uutisia vain Venäjällä sallituista medioista. Kiellettyjen tiedotusvälineiden jutut on turvallisempaa kuunnella kuulokkeista.

Kadulla kävellessä arkaluontoinen keskustelu katkaistaan, jos vastaan tulee poliiseja tai tuntemattomia ihmisiä. Julkisissa kulkuneuvoissa istutaan hiljaa.

Politiikasta on turvallisinta keskustella oman kodin keittiössä, kuten neuvostoaikoina. Varovaisimmat vievät vielä matkapuhelimensa toiseen huoneeseen, ettei keskusteluja vain salakuunneltaisi ja nauhoitettaisi niiden kautta.

Huomiota herättävää pukeutumista vältetään, ihanteena on sulautua joukkoon. Pannassa ovat etenkin poliittisesti kantaa ottavia sävyjä saaneet värit, kuten sinisen ja keltaisen yhdistelmä.

Vanhempien koulushoppailu on saanut uusia piirteitä. Enää ei riitä vain arvostettu koulu, vaan opettajilta ja opinahjolta vaaditaan ”normaaliutta”.

Patrioottista oppituntia nimeltä ”keskusteluja tärkeästä” ei saisi olla ollenkaan tai ainakaan läsnäolon ei pitäisi olla pakollista.

Huomiota herättävää pukeutumista vältetään.

Jos ehdot eivät täyty, siirtävät vanhemmat lapsensa kotiopetukseen tai online-oppitunneille.

Viimeisenä vaihtoehtona on opettaa lapsi nukkumaan silmät auki patrioottisella oppitunnilla. Monille vanhemmille keino on tuttu omasta lapsuudesta, neuvostokoulun penkiltä.

Yleismaailmalliseen tapaan kaikkein raskainta lienee teineillä. Mielialalääkkeiden kysyntä Venäjällä on ylipäätään kasvanut roimasti sodan aikana.

Tutkimuksen mukaan monet alaikäiset hankkiutuvat lääkärin vastaanotolle salaa vanhemmiltaan, jotta saisivat masennuslääkkeet.

Eläminen ”Z-patriooteiksi” luokiteltavien vanhempien kanssa ja sen päälle vielä omien näkemysten salaaminen koulussa on käynyt sietämättömäksi ilman mielialaa kohottavia lääkkeitä.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide