Raitiolinjojen numerointi menee nyt pieleen

Pikaratikat tulisi numeroida tasakymmenluvuilla kuten runkobussit, jotta varmistetaan linjaston logiikka, numeroiden riittävyys ja vakiintunut nimistö.

Raide-Jokeria koeajettiin Haagassa tammikuussa 2023.

Helsingin seudun liikenne (HSL) teki huonon päätöksen osoittaessaan tunnukset 11–19 pikaratikoille ja numeron 15 Raide-Jokerille. Kalasatamassa rakennetaan jo raiteita kahdelle uudelle kaupunkiraitiolinjalle, jolloin kaupunkiratikoiden tunnukset eivät mahdu lukuihin 1–10. Ylipäätään seudulle suunnitellut raitiolinjat eivät mahdu lukuihin 1–19.

Päätöksellään HSL toistaa vanhoja virheitä. Matkustajien kielenkäyttöön vakiintunut viisviisnolla heitetään roskiin yhtä hätiköidysti kuin kymmenen vuotta sitten hävitetty Jokeri-nimitys. Yksi joukkoliikenteen kultaisista säännöistä on välttää turhia muutoksia. Sääntöä on hurjaa rikkoa päätöksellä, joka vaatii uusimista jo muutaman vuoden päästä.

Yksi joukkoliikenteen kultaisista säännöistä on välttää turhia muutoksia.

HSL:n mukaan 550 olisi liian samankaltainen kuin bussien numerot. HSL aliarvioi matkustajansa epäillessään, etteivät he erottaisi busseja ja ratikoita toisistaan niiden poikkeavien värien, ikonien tai ulkomuotojen perusteella. Tampereellakin ratikoiden tunnukset 1 ja 3 toimivat erinomaisesti runkobussien 2–10 seassa.

Tosiasiassa runkobussien kanssa yhtenevä numerointi on vahvuus, joka auttaa linjaston rakenteen hahmottamisessa: kaksinumeroisella Helsingissä, vitosella alkavilla poikittain, seiskalla alkavilla Lahdenväylän suuntaisesti, ja niin edelleen. Pikaratikat tulisi numeroida tasakymmenluvuilla kuten runkobussit, jotta varmistetaan linjaston logiikka, numeroiden riittävyys ja vakiintunut nimistö. Kai edes Vantaan ratikka voisi pitää tunnuksen 570 jonkin 21:n sijaan?

Henri Miettinen

joukkoliikennesuunnittelija, diplomi-insinööri

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide