Raadit voisivat jatkossa antaa palkintoja

Raatien rooli pisteiden jakajana on tullut tiensä päähän Euroviisuissa.

Euroviisut voittanut Ruotsin Loreen sai raadeilta suuren pistepotin.

On erittäin epäreilua, että vaikka euroviisufanit käyttävät rahaa omien suosikkiensa äänestämiseen, silti voittajan saattaa päättää loppujen lopuksi joku aivan muu. Nyt näin kävi Suomen Käärijälle, joka voitti ylivoimaisesti äänestäjien pisteet, mutta kuitenkin hävisi raatipisteiden vuoksi.

Raatien piti alun perin auttaa vähentämään naapurimaiden toisilleen antamia pisteitä ja tasaamaan tilannetta, mutta tässäkin tehtävässä ne näyttäytyvät ilmeisen epäonnistuneita. Mitä virkaa on enää tällaisilla tuomaristoilla? Entä mikä tässä tapauksessa on maksullisen äänestämisen todellinen merkitys, jos sillä ei kuitenkaan ole välttämättä sellaista vaikutusta lopputulemaan kuin äänestäjät toivoisivat?

Raatien rooli pisteiden jakajana on tullut tiensä päähän, ja se tulisikin kokonaan poistaa. Raadit voisivat jatkossa vain antaa palkintoja. Ensin jaettaisiin palkinnot parhaalle kappaleelle, parhaalle laulajalle sekä parhaalle esitykselle. Vasta tämän jälkeen katsottaisiin yleisöäänet, ja sen perusteella määräytyisi voittajamaa. Tällöin raatien ammattilaiset voisivat keskittyä niihin asioihin, joissa ovat parhaita, ja kilpailun voittaisi kuitenkin se, jolle voitto kuuluu – artisti, joka todella on äänestäjien mielestä paras.

Anders Öström

Raisio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide