Kannattaa ostaa vain se, mitä tarvitsee

Ilman kulutuksen merkittävää vähentämistä luontokatoa ei mitenkään voida saada kuriin.

Black Friday -alennusmyyntikampanja Forumin kauppakeskuksessa marraskuussa 2021.

Piia Elonen peräänkuulutti kolumnissaan (HS 14.5.) vinkkilistoja oman kulutuksen luontokatovaikutuksen minimointiin.

Ehkä aihetta ei olekaan vielä nostettu esiin riittävästi. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen Luonnon kirjo -verkkolehdellä on hyvä listaus siitä, mitä jokainen voi tehdä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Useat vinkeistä myös liittyvät kulutukseen.

Ensimmäisenä mainitaan meille kaikille välttämätön kulutuksen kohde, ruoka. Luonnon monimuotoisuutta tukevaan ruokailuun annetaan vinkeiksi esimerkiksi kasvisruuan lisääminen ja lihatuotteista kotimaisen luonnonlaidunlihan, järvikalan ja riistan suosiminen. Lisäksi kehotetaan muun muassa suosimaan luomutuotteita ja kalatuotteissa MSC-merkintää, joka kertoo kalakantojen kestävyydestä.

Muun kulutuksen osalta mainitaan ympäristömerkityt tuotteet, esimerkiksi tuttu joutsenmerkki ja sertifioinnit puutuotteille. Lisäksi esimerkiksi turhaa kemikaalikuormaa, myrkkyjä ja torjunta-aineita kehotetaan välttämään ja korvaamaan luonnonmukaisemmilla tuotteilla ja materiaalit kierrättämään.

Ehkä merkittävin kulutukseen liittyvä vinkki listalla on kuitenkin se, että ostaa tulisi vain se, mitä todella tarvitsee. Itse arvioisin, että tämä on listalla se tärkein kulutukseen liittyvä kohta, josta meidän jokaisen tulisi aloittaa. Ilman kulutuksen merkittävää vähentämistä luontokatoa ei mitenkään voida saada kuriin.

Anna Rautio

ympäristökasvattaja, Akaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide