Älylaitteista on vaikea päästä eroon

Homo sapiensista saattaa olla tulossa homo digitalis, uusi laji.

Moni lapsi viettää puhelin ääressä liian paljon aikaa.

Riikka Riihonen, Mirkka Janka-Junttila ja Jaana Wessman osuivat naulan kantaan kirjoituksessaan digilaitteista ja niiden vaikutuksesta lapsiin (HS Mielipide 5.5.).

Monet Piilaakson huippujohtajat tunnetusti pitävät omat lapsensa kaukana ruuduista niin kauan kuin nämä ovat vielä liian kypsymättömiä. Samaisten digiversumin muovaajien valheellinen mantra on kyyninen mutta selkeä: elinikäinen oppiminen tarkoittaa alati muuttuvaa digitaalista ympäristöä, pakonomaisia tasopäivityksiä, sopeutumista uusimpiin, entistä monimutkaisempiin laitteisiin ja järjestelmiin, ja – ennen kaikkea – jatkuvia rahallisia panostuksia miljardöörien taskujen täytteeksi.

Homo sapiensista saattaa olla tulossa homo digitalis, uusi laji, jonka edustajia voisi nimittää yksinkertaisesti ruudunnuput. Pitäisikö olla huolissaan?

John Gage

Kerava

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide