Kulttuuri ja taide kuuluvat kansalle

Kaikukortti on yksi avaimista kulttuurin saavutettavuuteen.

Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään.

Parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa ei ole juurikaan kuultu kulttuurin asemasta yhteiskunnassa. Ihmettelen tätä. Monet meistä taiteilijoista toteuttavat taidetta hoitolaitoksissa, palvelukodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja monissa muissa paikoissa.

Useilla paikkakunnilla toimivalla Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi festivaaleille, museoihin, teatteriin tai konsertteihin. Lisäksi Kaikukortilla voi hankkia maksutta kansalaisopiston kurssipaikkoja. Tällaiselle kortille olisi käyttöä varmasti laajemminkin.

Työni taiteilijana on vaikeaa senkin vuoksi, että hankerahoitusten hakemisiin kuluu paljon palkatonta työaikaa. Lisäksi hankkeiden juurruttaminen rahoitusten loputtua on lähes mahdotonta.

Kulttuuri ja taide olisi mahdollista nostaa merkittävään rooliin yhteiskunnan hyvinvoinnissa saattamalla taiteentekijöiden ääni aidosti kuuluviin. Tämä koskee myös päättäjiä, joilla on suuri vastuu kansalaisten hyvinvoinnista.

Jyrki Tamminen

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide