Työkyvyttömyys­eläkkeelläkin voi opiskella ja osallistua työelämään

Työkyvyttömyyseläkettä saava nuori voi opiskella ja lain sallimissa rajoissa myös työskennellä.

Työkyvyttömyyseläkettä ei voi saada hakematta sitä.

Nimimerkki Syrjäytyneen äiti kertoi (HS Mielipide 15.5.) kokemuksistaan siitä, miten vaikeaa sosiaali- ja terveydenhuollosta on ollut saada apua masentuneelle lapselle. Yhtenä syrjäyttävänä seikkana kirjoittaja nosti esiin sosiaaliturvan. Kirjoittajan lapselle ei ollut myönnetty nuoren kuntoutusrahaa, mutta sen sijaan hän oli saanut Kelasta työkyvyttömyyseläkkeen.

Työkyvyttömyyseläke turvaa siihen oikeutetun ihmisen toimeentulon. On hyvä huomata, että työkyvyttömyyseläkettä saava nuori voi opiskella ja lain sallimissa rajoissa myös työskennellä. Jos nuoren vointi paranee, eläke voidaan myöhemmin lakkauttaa.

Kirjoitus saattoi jättää vaikutelman, että Kela olisi myöntänyt työkyvyttömyyseläkkeen vastauksena kuntoutusrahahakemukseen. Tarkennamme siksi, että työkyvyttömyyseläkettä ei voi saada hakematta sitä. Jos esimerkiksi nuoren kuntoutusrahan kriteerit eivät täyty mutta esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen vaikuttaa olevan oikeus, voimme olla Kelasta yhteydessä asiakkaaseen ja neuvoa hakemaan hänelle kuuluvaa etuutta.

Milla Kaitola

etuuspäällikkö, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide