Helsinki parantaa nuorten päihdehoitoa

Ongelmat hoidetaan myös jatkossa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti siinä paikassa, mihin nuori hakeutuu.

Kun nuori tulee hoitoon päihteidenkäytön vuoksi, on todennäköistä, että hänellä on myös mielenterveydenongelmia.

A-klinikkasäätiön Hanna Paikkala ja A-klinikka oy:n Markus Partanen ovat huolissaan Helsingin psykiatria- ja päihdepalvelujen organisaatio- ja johtamisuudistuksesta sekä nuorille suunnatun erillisen päihdehoitoyksikön perustamisesta (HS Mielipide 15.5.).

Kirjoittajat ilmaisivat huolen, että kaupungin tarjoama apu nuorille saattaa pirstaloitua ja hoitoon pääsy heikentyä, kun psykiatria- ja päihdepalvelut jaetaan kahteen yksikköön. Näin ei tule tapahtumaan.

Päinvastoin vahvistamme uudistuksella vaikeasti päihdeongelmaisten nuorten palveluja perustamalla matalan kynnyksen periaatteella toimivan päihdehoitoyksikön, josta käsin tehdään myös liikkuvaa työtä. Tarjoamme kohtaamispaikan jo ennen kuin nuori kiinnittyy hoitoon ja toipumispolulle. Samalla vahvistamme keskivaikeisiin mielenterveysongelmiin keskittyvää nuorisoasemaa.

Kun nuori tulee hoitoon päihteidenkäytön vuoksi, on todennäköistä, että hänellä on myös mielenterveydenongelmia. Ongelmat hoidetaan myös jatkossa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti siinä paikassa, mihin nuori hakeutuu.

Yhteistyö ammattilaisten välillä on saumatonta, eikä nuorta tarvitse lähettää toiseen yksikköön. Hoito ei pirstoudu, vaan nimenomaan keskittyy yhteen paikkaan, jossa päihdeongelmaista nuorta voidaan auttaa kokonaisvaltaisesti myös vertaistuen keinoin. Uudistuksen myötä vaikeista päihdeongelmista kärsivien nuorten palveluja parannetaan merkittävästi.

Uudistuksessa emme rakenna uusia organisaatiorajoja tai esteitä nuorten hoitoon, vaan nimenomaan poistamme niitä. Tehostamme ylätason johtamista ja rakennamme nykypäivän tarpeisiin vastaavia palveluja. Keskustelemme mielellämme lisää uudistuksen tavoitteista ja perusteista myös yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Leena Turpeinen

terveys- ja päihdepalvelujen johtaja

Mikko Tamminen

psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide