Suomen kunnat ovat uuden edessä. Väestömuutokset, elinkeinojen kehitys, julkisen hallinnon rakenneuudistukset ja silkka geopolitiikka eriyttävät kuntien tehtäviä ja toimintaedellytyksiä. Kuntarakenteemme perustana ollut yhtenäiskuntamalli ei enää tavoita kuntakentän moninaisuutta, ja samanlaisuuteen pyrkivän kuntajärjestelmän eetoksesta on tullut pelkkä mielikuva.
Valtiovarainministeriö onkin esitellyt kuntapolitiikan skenaarioita raportissaan ja Kuntaliitto pohjoismaisia kuntarakenteen kehittämishankkeita selvityksessään. Professori Arto Haveri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen puolestaan peräänkuuluttivat (HS Vieraskynä 12.5.) laajapohjaista parlamentaarista harkintaa, millaisiin kuntamalleihin tulevaisuuden kunnat perustuvat.
”Kokeiluihin tarvittaisiin puitelainsäädäntö sekä riittävän laajat kokeilualueet.
Kun hyvinvointialueiden myötä kuntien talous uudistuu nyt ennennäkemättömällä tavalla, alkavalla hallituskaudella avautuu historiallinen tilaisuus kokeilla erilaisia kuntamalleja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien kokonaisuudessa. Aluksi voitaisiin selvittää nykyisen kuntamallin tosiasialliset variaatiot ja kehitysnäkymät sekä tarkastella eri mallien soveltuvuutta kuntien eriytyvien tehtävien toteuttamiseen.
Kokeiluihin tarvittaisiin puitelainsäädäntö sekä riittävän laajat kokeilualueet ja ominaisuuksiltaan vastaavat verrokkialueet kokeilun vaikutusten todentamiseen. Oppia voitaisiin ottaa muun muassa aiemmista vapaakuntakokeiluista sekä Kainuun hallintokokeilusta.
Kokeiluissa kuntien eriytyminen nähtäisiin mahdollisuutena perustaa kunnan toiminta kestäville paikallisille vahvuuksille. Yhteisen tahtotilan määrittelyä voitaisiin tukea uusilla kansalaisosallistumisen muodoilla, kuten satunnaisotannalla kootuilla kuntalaispaneeleilla ja kuntalaisten kuulemisella kuntien talouden suunnittelussa.
Veera Heinonen
johtaja, Demokratia ja osallisuus
Pauli Saloranta
asiantuntija, Uudet vaikuttamisen tavat
Sitra
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.