Helsinki on häätänyt rahtilaivat pois silmistä

Satamaa ilman rahtilaivoja on vaikea kutsua satamaksi. Pelkät autolautat eivät riitä.

Tallink My Star -alus saapumassa Tallinnasta Helsingin Jätkäsaareen 2. huhtikuuta.

Helsingin keskusta näivettyy hitaasti. Helsinki oli vielä 1970-luvulla oikea satamakaupunki. Satamarautatie ylsi Jätkäsaareen ja Katajanokalle asti. Laitureihin kiinnittyneinä oli valtamerihöyryjä. Niitä lastattiin ja purettiin isoilla nostokurjilla. Hyvää tarkoittavat päättäjät ovat lopettaneet Helsingin satamakaupunkina. Rahtilaivat on häädetty pois silmistä, ja rannatkin on siistitty. Tarunhohtoiset merimieskapakat ovat kadonneet.

Rosoisuus kuuluu elävään satamakaupunkiin. Sen laitureilla liikkuu monenlaisia kulkijoita. Tavaroita lojuu kaikkialla. Meri tuoksuu. Satamakapakat palveluineen ovat lähellä. Kiihkeä hyörintä jatkuu yötä päivää.

Satamaa ilman rahtilaivoja on vaikea kutsua satamaksi. Pelkät autolautat eivät riitä. Helsingillä on loistava menneisyys satamakaupunkina. Minä kaipaan kaikkea sitä hyörintää ja höyryvisselien käheitä kaihoisia ulvahduksia.

Esa Karanko

merimies, eläkkeellä, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide