Jos sähköpotku­lautailijat ottavat mallia pyöräilijöistä, noin puolet heistä käyttää kypärää vuonna 2050

Kypärää ei nähdä vieläkään osana sähköpotkulautailua, toisin kuin muissa päävammoille altistavissa lajeissa.

Asenteet kypärän käyttöä kohtaan ovat muuttuneet viime vuosien aikana suopeammiksi.

Lapsuudessani oli tavallista, ettei kaikilla aikuisilla ollut kypärää päässään laskettelurinteessä. Nyt ilman kypärää laskevat ovat selvä vähemmistö, ja heidät kyllä huomataan.

Sama ilmiö näkyy pyöräilyssä. Pyörälenkillä kuulin, kun eräs lapsi huikkasi reteästi edessäni pyöräilevälle kypärättömälle miehelle: ”Missä sun kypärä on?”

Ei ole ihme, että tilanteessa juuri lapsi valisti aikuista pään suojaamisesta. Alakouluikäiset lapset ovat Suomessa ahkerimpia pyöräilykypärän käyttäjiä.

Toki aina on parannettavaa: Liikenneturvan kahden vuoden takaisen arvion mukaan suomalaisista puolet käyttää pyöräilykypärää. Puolet ei siis käytä. Tilanne oli 1990-luvun alussa paljon surkeampi: kypärää käytti vain neljä prosenttia.

”Kypärän käyttö on yleistynyt pyöräilyssä pikkuhiljaa. Viime keväänä 95 prosenttia vastasi gallupissa suhtautuvansa kypärän käyttöön positiivisesti”, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa. Hän on perehtynyt erityisesti pyöräilyyn ja lasten liikennekasvatukseen.

On kuitenkin laji, jos sitä lajiksi voi kutsua, jossa kypärä loistaa poissaolollaan: räjähdysmäisesti yleistynyt sähköpotkulautailu.

Sähköpotkulautailijoista kertovat tilastot ovat karua luettavaa. Merkittävä osa sähköpotkulautailijoiden vammoista on keskivaikeita tai vaikeita, kertoo Husin tekemä selvitys. Siinä analysoitiin 446:ta vuoden 2021 aikana sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta potilasta. Heistä 14 oli tiettävästi käyttänyt kypärää. Luku on hämmentävän pieni, sillä suomalaiset ovat kypärämyönteistä kansaa.

Ei ole ihme, että juuri lapsi valisti aikuista.

Ehkä vähäistä kypärän käyttöä selittää se, että harvalla on kypärä mukana silloin, kun vuokrasähköpotkulauta otetaan alle.

Jos sähköpotkulautailijat seuraavat pyöräilyssä toteutunutta trendiä, vuonna 2050 puolet heistä käyttää kypärää. Se tulee vaatimaan paljon työtä ja valistusta sekä monta turhaa onnettomuutta.

”Käyttäytymiseen vaikuttaminen on hidasta”, Piippa arvioi.

Kenties joskus koittaa se aika, jolloin helpoin henkivakuutus – kypärä – nähdään osana sähköpotkulautailua, kuten se nähdään muissakin lajeissa, joissa on riski kaatua ja loukkaantua.

Kirjoittaja on HS:n Lasten uutisten toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide