Arvosanan 6 mukainen osaaminen peruskoulun läpäisyn edellytykseksi

Peruskoulun läpäisyn rima on liian matalalla.

Koulujen kevätlukukausi lähenee loppuaan.

Työnantajaliitot osoittivat peruskoulun roolin ammatillisen koulutuksen ongelmissa (HS Mielipide 18.5.).

Koulujärjestelmän keskeisiä tehtäviä on niin kutsuttu kvalifiointitehtävä: peruskoulun päättötodistuksen pitäisi osoittaa, että oppilas hallitsee riittävästi perustiedot ja -taidot, erityisesti luku-, kirjoitus- ja laskutaidon. Tämä ei toteudu, koska vähimmäistaso on asetettu erittäin alas, mikä kriisiyttää muita koulutusasteita: lukion opetussuunnitelma pullistelee peruskoulutasoisia sisältöjä, ja yliopistoon hakeutuu opiskelijoita puutteellisin tiedoin.

Ehdotan, että nykyisen arvosanan 6 mukainen osaaminen asetetaan peruskoulun läpäisyn edellytykseksi ja perustaitoja harjoitellaan vaikka 18-vuotiaaksi saakka.

Matti Karppa

yliopistonlehtori, Göteborgin yliopisto

Oikaisu 21.5. klo 11.10: Ilmaisu ”arvosanan 6 mukaiset kriteerit” on muutettu muotoon ”arvosanan 6 mukainen osaaminen”. Perusopetuksen päättöarvioinnissa on kriteerit arvosanoille 5, 7, 8 ja 9.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide