Kartanonmetsä pitää yllä kaupungin viheryhteyksiä

Kansallinen kaupunkipuisto vahvistaisi koko vihreän ja merellisen Helsingin brändiä.

Malminkartanon arvoa nostetaan ja alueen eriytymistä torjutaan ensisijaisena keinona väestömäärän lisäys. Kaupunkiuudistus toisi Kartanonmetsään 100 000 kerrosneliömetriä uusia asuntoja, liiketiloja ja parkkihalleja. Viheralueiden vähentäminen tuskin nostaa alueen profiilia tai lisää halukkuutta hankkia omistusasunto vuokratalovaltaisesta lähiöstä, vaikkakin hyvien raideyhteyksien päässä.

Malminkartanon suunnitteluperiaatteita on valmisteltu uudelleen vuoden verran luonto edellä, niin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) lupasi. Silti edelleen metsän rehevät reunat kelohonkineen menetettäisiin, korkeintaan kuusi hehtaaria 14:sta jäisi jäljelle.

Kartanonmetsä pitää yllä koko kaupungin viheryhteyksiä sekä poikittais- että pitkittäissuunnassa. Helsinki on omassa strategiassaan nostanut esille luonnon merkitystä, mutta niin, että vain arvokkaimmat alueet säilytettäisiin. Maanomistaja Spondan teettämässä kartoituksessa Kartanonmetsä havaittiin ihan tavalliseksi ja sitä paitsi kuluneeksi. Kartoituksia voi kuitenkin tehdä erilaisin kriteerein.

Kaupunkiympäristön toimialan oma julkaisu Metsä- ja puustoinen verkosto (2019:5) nostaa esille sirpaloitumisen haitat. Asukasyhdistys muistuttaa myös, kuinka kansallinen kaupunkipuisto vahvistaisi koko vihreän ja merellisen Helsingin brändiä. Malminkartano kuuluu suunnitelmassa Länsipuistoon vihersormena, joka ulottuu Talin ja Seurasaarenlahden kautta Lauttasaareen pitkin Mätäjokilaaksoa. Myös joen taimenkantaa raskaat rakennushankkeet uhkaavat.

Jättäkää ikimännyt kasvamaan 71 metriä korkean kallion reunoilla. Säilyttäkää Helsingin hengitys.

Sanna-Mari Oranen

Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja

Arja Andersson

Kaavoitus- ja Kartanonmetsäryhmän koollekutsuja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide