Tekoäly voi auttaa yli 50-vuotiaita onnistumaan työelämässä

Tekoälyn nopea kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat pysyä ajan hermolla ja säilyttää työelämäkelpoisuutensa.

Tekoälyn perusteista on tulossa osa tietotyöosaamista.

Haluaisin kiinnittää huomion ajankohtaiseen aiheeseen, joka koskettaa erityisesti yli 50-vuotiaita. Työelämä muuttuu nyt merkittävästi, ja tekoälyn nopea kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat pysyä ajan hermolla ja säilyttää työelämäkelpoisuutensa.

Tekoäly voi tarjota mahdollisuuden paluuseen työelämään niille, jotka ovat pudonneet sieltä syystä tai toisesta. Jokainen, jolla on pääsy internetiin, voi tutustua tekoälyyn ilmaiseksi ja harjoitella sen käyttöä. On tärkeää ymmärtää, että tekoäly ei ole vihollinen tai kilpailija vaan ennemminkin työkalu, joka voi tehdä työnteosta ja työnhausta tehokkaampaa sekä avata uusia työllistymismahdollisuuksia.

Yksi konkreettinen tapa tutustua tekoälyyn on opetella Chat GPT:n hyödyntämistä. Sen oppiminen ei vaadi syvällistä teknistä osaamista, vaan peruskäyttöön tutustuminen onnistuu helposti. Internet on täynnä ilmaisia opetusmateriaaleja siihen. Hallitsemalla Chat GPT:n perusteet voi vielä erottua työnhaussa ja osoittaa valmiutta oppia uutta teknologiaa.

Toteutan työssäni selvitystä tekoälyn vaikutuksista ja olen havainnut, että tekoälyn perusteista tulee hyvin nopeasti tietotyöosaamisen itsestäänselvyys, joten kannattaa hypätä nyt mukaan.

On tärkeää muistaa, että tekoälyn hyödyntäminen ei korvaa ihmisiä, vaan pikemminkin täydentää heidän osaamistaan. Tekoäly auttaa meitä tekemään työmme tehokkaammin ja keskittymään enemmän sellaisiin tehtäviin, joissa ihmisosaaminen on korvaamatonta. Näkemyksellisyys, kokemus ja asiantuntijuus lähtevät edelleen meistä ihmisistä.

Rohkaisen kaikkia tietotyötä tekeviä ja siihen tähtääviä, erityisesti yli 50-vuotiaita, pysymään uteliaina ja valppaina tekoälyn suhteen. Toivotan onnistumisia työelämän askelissa!

Jukka Saksi

viestintäyrittäjä, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide