Jääkaudet ovat muovanneet tuhansien vuosien ajan meille ainutlaatuisia luonnonperintöjä, silokallioita. Silokalliot ovat osa pitkää ja arvokasta luonnonhistoriaa sekä monimuotoista Suomen luontoa. Moni silokalliolla istuskellut on varmasti ihmetellyt sen sileää pintaa ja tuntenut vuodenajan mukaan joko kalliosta huokuvan viileyden tai väreilevän lämmön.
Kallioiden tarjoamat upeat maisemat houkuttelevat entistä enemmän ihmisiä retkeilemään luonnon helmassa. Valitettavan usein kuitenkin luonnon huomioiminen jää joko tietämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä oman mukavuudenhalun varjoon. Silokalliot ovat herkkiä luonnonmuodostelmia ja haavoittuvia ihmisten toiminnalle.
Vaikka kalliolle olisi kuinka houkuttelevaa laittaa pystyyn iltanuotiot, sillä voi saada aikaan peruuttamatonta tuhoa. Lämpötilan muutokset, jotka syntyvät nuotion kuumuuden ja mahdollisen kylmän sammutusveden vaikutuksesta, saavat kallion halkeilemaan ja lohkeamaan. Näin perintönä saamamme luonnonmuodostelma on tuhoutunut, ja vaikka ihminen kuvittelee olevansa kaikkivoipa, sitä ei voi enää mitenkään korjata.
Ymmärtämällä luontoon liittyvät vastuut ja oikeudet, levittämällä tietoisuutta sekä tekemällä yhdessä oikeita valintoja voimme säilyttää korvaamattomat luonnonihmeet tuleville sukupolville. Ei anneta lyhytaikaisen ilon tuhota sitä, mikä on kestänyt vuosituhansia.
Jokamiehenoikeudet ja ohjeita turvalliseen luonnossa liikkumiseen löytää esimerkiksi Pro Uutelan nettisivuilta.
Nina Jauhiainen
tiedottaja, hallituksen jäsen
Pro Uutela ry
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.