Julkinen terveydenhuolto tuotti taas pettymyksen

Julkisesta terveydenhuollosta ei ollut juuri apua hiihto-onnettomuuden jälkeen.

Jorvin sairaala Espoossa.

Olin aprillipäivänä hiihtämässä Oittaalla ja kaaduin auringon jo sulattaman vähälumisen laskun päätteeksi. Oikea solisluu oli pystyssä ja vasen reisi tuskallisen kipeä. Hakeuduin ensiapuun Jorvin sairaalaan.

Olin Jorvissa 20 tuntia. Tuona aikana ympärilläni hääri kymmenkunta henkilöä eri tehtävissä. Joukossa oli kaksi eri vuoron lääkäriäkin, mutta molemmat halusivat varmistuksen ortopediltä, joka ei ollut vapaana. Seuraavana päivänä ortopedi kävi ja kotiutti minut. Sain särkylääkkeet ja suosituksen käyttää käden kantosidettä. Reidestäni he eivät löytäneet mitään korjattavaa.

Tilasin heti ajan yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä ortopedi teki muutamassa minuutissa diagnoosin, että jos haluan vielä harrastaa liikuntaa, minut on ehdottomasti leikattava. Solisluun lisäksi myös takareisi tulisi operoida.

En usko, että meidän kannattaa enää ylläpitää julkista terveydenhuoltoa entisen kaltaisessa laajuudessa, koska sen kustannukset ovat pienelle väestöpohjalle kestämättömät ja sen tehokkuus on kaukana tavoitellusta.

Meillä on suuria sairaaloita ja terveyskeskuksia. Näiden kiinteistöjen ylläpito ja henkilöstön palkkakustannukset ovat valtavat. Kroonisen henkilöstövajeen vuoksi ne eivät kuitenkaan pysty täyttämään tavoitteitaan.

Mielestäni meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa kaikki erikoissairaanhoito ostopalveluina. Yksityiset toimijat maksavat osaajille parempaa palkkaa ja ne ovat paljon tehokkaampia. Niitä käyttämällä palvelun taso paranee ja kuntien kiinteät kustannukset pienenevät – pitkien hoitojonojen poistumisesta puhumattakaan.

Jostain syystä olemme onnistuneet pilaamaan järjestelmän, joka vielä 1900-luvulla hoiti tehtävänsä ja josta meidät maailmalla tunnettiin. Näin ei voi enää jatkua, joten uudella hallituksella on tässäkin paljon työtä edessään.

Anssi Rekula

yrittäjä, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide