Digilaitteiden koukuttavuus on liian iso haaste yksilöiden ratkaistavaksi

Pelkkä digivanhemmuuden tukeminen tai lasten mediataitojen vahvistaminen ei riitä.

Digilaitteisiin liittyvät riidat ovat perheissä melko yleisiä.

Jatkuvasti käden ulottuvilla olevat digilaitteet ja lasten niitä kohtaan kokema kiintymys tekevät vanhempien yrityksistä säädellä lasten digilaitteiden käyttöä hyvin haastavaa. Kilpailu viihdyttävien ja usein hyödyllistenkin sisältöjen kanssa on vaikeaa.

Pelastakaa lasten selvityksen mukaan digilaitteisiin liittyvät riidat ovat perheissä melko yleisiä. Tyypillisesti ristiriidat liittyvät tilanteisiin, joissa vanhempi pyytää lasta tai nuorta lopettamaan laitteiden käytön. Riidoissa ei ole kyse heikosta vanhemmuudesta, eikä vika ole lapsenkaan. Sovellusten houkuttelevuutta on ollut kehittämässä joukko alansa parhaita asiantuntijoita ja sitä on testattu sadoilla miljoonilla käyttäjillä.

Moniin peleihin ja sovelluksiin on rakennettu ominaisuuksia, jotka pyrkivät jatkuvasti lisäämään niiden käyttöä. Ne täyttävätkin tehtävänsä erinomaisesti: kouluterveyskyselyn mukaan lähes 30 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista on yrittänyt usein vähentää netissä viettämäänsä aikaa siinä onnistumatta.

On selvää, että pelkkä digivanhemmuuden tukeminen tai lasten mediataitojen vahvistaminen ei riitä.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus, johon Suomen valtio on sitoutunut, velvoittaa suojelemaan lapsia myös digimaailman haitoilta. Tarvitaan laajempaa keskustelua siitä, miten lapsemme hyötyvät digitaalisesta kehityksestä ja samalla voivat hyvin. Vaadimme valtiota kantamaan vastuunsa lasten hyvinvoinnista samalla, kun varustamme lapsen elämässä olevia aikuisia lasten digiarjen turvaamisessa.

Kysymys on viime kädessä globaali, ja siksi Pelastakaa lapsilla rakennamme dialogia teknojättien ja valtioiden välille. Vain työskentelemällä laajalla rintamalla voimme varmistaa lasten hyvinvoinnin maailman muuttuessa yhä digitaalisemmaksi.

Antti Järventaus

kehittämispäällikkö

Kidital-osaamiskeskus, Pelastakaa lapset ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide