Raudanpuute voi vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin

Muiden raudanpuutteen oireiden ohella ihmiset kokevat usein seksuaalisen halun heikkenemistä ja tunteiden käsittelyn vaikeutta.

Raudanpuute on yleinen ravintoainepuutos, ja tutkimusta raudanpuutteesta on tehty kymmeniä vuosia. Silti sen vaikutuksia ihmisen seksuaaliseen hyvinvointiin ei tunnisteta riittävästi.

Haasteeksi etenkin piilevän raudanpuutteen todentamisessa tuntuu usein nousevan niin oireiden moninaisuus kuin myös se, että vaikutuksia edelleen vähätellään. Ei ole mitenkään tavatonta, että varastoraudan eli ferritiinin puutetta on vuosikymmeniä hoidettu ärtyneen suolen oireyhtymänä, masennuksena tai jopa kilpirauhasen vajaatoimintana. Sanomattakin on selvää, että kaikki nämä vaikuttavat ihmisen kokemukseen itsestä myös seksuaalisesti.

Muiden raudanpuutteen oireiden ohella ihmiset kokevat usein seksuaalisen halun heikkenemistä ja tunteiden käsittelyn vaikeutta. Terapiaan saatetaan hakeutua haluttomuuden, väsymyksen ja kummallisen irrallisuuden tunteen takia. Haastavaksi terapiatyöskentelyn tekee tässä kohtaa se, että ellei raudanpuutetta – ja mahdollisia muita puutostiloja – taustalla hoideta, uhkaa terapian pysyvä vaikutus jäädä vähäiseksi.

Tulevaisuudessa keskustelua olisi tärkeää käydä myös siitä, olisiko moni haluttomuudesta aiheutunut ero saatettu välttää hoitamalla varastoraudan puutetta asiaankuuluvalla tavalla. Myös tutkimusta tarvitaan lisää.

Liina Sievers

erityistason seksuaaliterapeutti NACS

Väestöliiton terapiapalvelut

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide