Helsinki Pridellä ei ole velvollisuutta tehdä yhteistyötä puolueiden kanssa

Pettymys olisi mielestäni parempi suunnata sisäänpäin eli omiin puolueisiin ja niiden toimintaan.

Helsinki Pride -kulkue marssi Aleksanterinkadulla 2. heinäkuuta 2022.

Keskustan ja kokoomuksen edustajien pettyminen Helsinki Priden päätökseen olla ottamatta näitä puolueita yhteistyökumppaneiksi on ymmärrettävä, mutta puolueiden jäsenten puolustelevat reaktiot päätökseen ohjaavat keskustelua sivuun. Kyse ei ole siitä, ovatko yksittäiset keskustalaiset tai kokoomuslaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asialla, vaan siitä, ovatko keskusta ja kokoomus järjestöinä kokonaisuudessaan heidän puolellaan myös silloin, kun se ei ole helppoa ja kun on toteutettava konkreettisia lainsäädäntötoimia.

Vähemmistöjen näkökulmasta kyse ei ole pienistä mielipide-eroista tai tahallisesta loukkaavuudesta. Erityisesti translakia koskeva äänestys, jossa suuri osa keskustalaisista ja kokoomuslaisista äänesti vastaan, on osoittanut, että keskusta ja kokoomus eivät järjestöinä ole sitoutuneet ajamaan Pride-liikkeen keskeisiä pitkäaikaisia poliittisia tavoitteita, vaikka puolueissa olisi myötämielisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtautuvia tai näihin vähemmistöihin kuuluvia.

Helsinki Pridella ei ole velvollisuutta toivottaa hymyssä suin tervetulleeksi tapahtumiinsa sellaisia järjestöjä, jotka hyväksyvät sen, että osa jäsenistä vastustaa tosiasiallisia sukupuolivähemmistöjen elämää helpottavia toimia.

Päätös ei estä ketään Pride-liikkeen tavoitteisiin sitoutunutta osallistumasta marssille tai muihin tapahtumiin yksityishenkilönä. Pettymys olisi mielestäni parempi suunnata sisäänpäin eli omiin puolueisiin ja niiden toimintaan. On täysin ymmärrettävää, että Pride-liike ei tahdo tapahtumiinsa sellaisten puolueiden tunnuksia, joiden suhtautuminen liikkeen tavoitteisiin on kaksinainen.

Atte-Ville Makkonen

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide