Metsien hiilinielut ja monimuotoisuustavoitteet puhuttavat juuri nyt julkisuudessa. Suomen metsävarat eivät riitä kaikkien toiveiden ja tavoitteiden toteuttamiseen täysimääräisesti. Onkin hyvä, että metsien käytöstä käydään avointa keskustelua.
Toistaiseksi metsäpoliittiseen keskusteluun ovat osallistuneet lähinnä asiantuntijat, poliitikot ja etujärjestöjen edustajat. Myös kansalaisten äänet on kuitenkin tärkeää tuoda keskusteluun mukaan. Moniulotteisen ja vahvoja mielipiteitä herättävän aiheen käsittelyyn sopivat erityisen hyvin kansalaisraadit. Niissä monimuotoinen joukko kansalaisia saa keskustelun tueksi tietoa ja pääsee yhdessä pohtimaan aihetta eri näkökulmista.
”Vahvoja mielipiteitä herättävän aiheen käsittelyyn sopivat erityisen hyvin kansalaisraadit.
Marraskuussa järjestetyssä kansalaisraadissa 33 satunnaisesti valittua Lapin maakunnan asukasta keskusteli neljän päivän ajan Lapin metsien oikeudenmukaisesta ja ilmastoviisaasta käytöstä. Mukana oli eri-ikäisiä ja eritaustaisia osallistujia, myös metsänomistajia. Keskustelun lisäksi osallistujat kuulivat asiantuntijoita ja laativat työskentelynsä päätteeksi yhteisen kannanoton.
Lapin kansalaisraati osoitti, että kansalaiset voivat yhdessä ottaa kantaa metsien käytön kysymyksiin, kun rakentavalle keskustelulle luodaan mahdollisuus. Kansalaisraati antoi selvän tuen moniarvoiselle, pitkäjänteiselle sekä hiilinielut ja luonnonarvot turvaavalle metsien käytölle. Raadin mukaan eri käyttötarpeita on syytä sovitella yhteen avoimesti neuvotellen ja eri alueiden ominaispiirteet huomioiden. Lisäksi kansalaisraati korosti, että päätöksenteon tueksi tarvitaan ajantasaista tietoa ymmärrettävässä muodossa. Raadin suosituksesta Lapin vihreän siirtymän jaosto onkin päättänyt koota kattavan katsauksen Lapin metsien käytön tilanteesta.
Katriina Soini
johtava tutkija, Luonnonvarakeskus
Katariina Kulha
väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
Jaana Sorvali
tutkija, Luonnonvarakeskus
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.