Suvilahti kehittyy sijoittajien ehdoilla

Valitettavan usein kaupunki käyttää kansalaistoimintaa pelkkänä alueiden brändääjänä, jotta tontit on mahdollista myydä kovalla hinnalla eteenpäin.

Helsingin Suvilahtea kuvattuna 10. toukokuuta 2023.

Helsingin kaupungin strategiat kansalaisaktivismin edistämiseksi vaikuttavat yhdentekeviltä Suvilahden kaavoitusta seuratessa. Massiivisen tapahtumakompleksin suunnittelu on sivuuttanut niin festivaalijärjestäjien kuin myös tontin tieltä väistyvän skeittiparkin käyttäjien toivomukset.

Uusimpana käänteenä (HS 22.5.) kaupunki aikoo myydä kompleksin viereisen tontin sijoitusyhtiölle, sillä kompleksin tuomat tapahtumat aiheuttaisivat liikaa melua alun perin kaavoitetuille asunnoille. Toisin sanoen täysin turha kompleksi vähentää myös asuntotuotantoa Kalasatamassa.

Valitettavan usein kaupunki käyttää kansalaistoimintaa pelkkänä alueiden brändääjänä, jotta tontit on mahdollista myydä kovalla hinnalla eteenpäin. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin keskeisessä roolissa kukoistavan kaupunkielämän takaamiseksi. Järjestöt edistävät kaupungin omia tavoitteita tarjoamalla helposti lähestyttävää toimintaa, kehittämällä eri tiloille uusia käyttötarkoituksia ja houkuttelemalla paikalle matkaajia ympäri maailman. Parhaimmillaan järjestöjen toiminta on yhteensovitettavissa niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin tavoitteiden kanssa.

Suvilahtea kannattaa siis kehittää huomattavasti suunniteltua maltillisemmin kuunnellen kaikkia osapuolia. Kaasukellot toimivat jo merkittävänä maamerkkinä, eikä paikalle suinkaan tarvita uutta tapahtumakompleksia. Kaavoitettavien toimintojen pitäisi palvella asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Muunlaiset ehdotukset on syytä heittää roskakoriin, vaikka takana olisi kuuluisakin rahoittaja.

Mikko Saukkomaa

kaupunkisuunnittelun opiskelija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide