Päiväkotien pihat pitää siivota

Päiväkotien pihojen huono hoito viestii Helsingin kaupungin asenteesta.

Hyvin hoidetulla pihalla viihtyvät niin lapset kuin varhaiskasvatuksen opettajatkin.

Helsingissä on vakava pula varhaiskasvatuksen opettajista. Julkisuudessa on keskusteltu paljon varhaiskasvatuksen henkilöstön palkoista.

Liian vähän on kiinnitetty huomiota yksinkertaisten perusasioiden hoitamiseen. Nämä päiväkotikiinteistöjen huoltoon, hoitoon, siivoukseen ja tukipalveluihin liittyvät asiat muodostavat turvallisen ja siistin kasvuympäristön lapsille. Tilat ja puitteet välittävät viestin varhaiskasvatustyön tekijöille: huono ja välinpitämätön hoito kertoo arvostuksen puutteesta tärkeää työtä ja työntekijöiden arjen haasteita kohtaan.

Lastemme päiväkodissa edes hiekoitushiekkaa ei ole ehditty kerätä pois pihalta kesäkuun lähestyessä. Sadevesikaivot ovat tukossa. Lasten ja varhaiskasvattajien arkiympäristö päiväkodin pihalla on epäsiisti, vaikka asian korjaaminen olisi helppoa.

Kaupunki vetoaa palautevastauksissaan ostopalvelutoimittajan kiireeseen. Kun kyseinen toimittaja on tässä tapauksessa kaupungin kokonaan omistama palveluyhtiö Palmia, syntyy mielikuva, etteivät lapset ja varhaiskasvattajat ole Helsingin kaupungin tärkeysjärjestyksessä yhtä korkealla kuin hienosti hoidetut pyörä- ja autotiet, puistot ja muut.

Kun yksinkertaiset perusasiat toimivat, se tukee myös varhaiskasvatuksen henkilöstötilanteen ratkaisemista.

Mikki Inkeroinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide