Muistot    |   Muistot

Kjartan Slettemark

Norjalais-ruotsalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Kjartan Slettemark kuoli 13. joulukuuta 2008 Tukholmassa sydänkohtauksen jälkitauteihin. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 6. elokuuta 1932 Naustdalissa Norjassa. Oslon ja Tukholman taideakatemioissa opiskellut Slettemark oli Pohjolan ensimmäisiä performanssitaiteilijoita.

Tilaajille
Taiteilija Kjartan Slettemark s. 06.08.1932 k. 13.12.2008

Norjalais-ruotsalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä Kjartan Slettemark kuoli 13. joulukuuta 2008 Tukholmassa sydänkohtauksen jälkitauteihin. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 6. elokuuta 1932 Naustdalissa Norjassa.

Oslon ja Tukholman taideakatemioissa opiskellut Slettemark oli Pohjolan ensimmäisiä performanssitaiteilijoita. Hän haastoi yleisen maun kantaa ottavilla maalauksillaan ja esityksillä, joita kutsuttiin happeningeiksi.

Slettemark ripusti Oslon kansankäräjien seinustalle 1965 Vietnamin sotaa kuvanneen taulun, joka järkytti norjalaista kulttuurielämää ennennäkemättömällä tavalla. Sen kimppuun käytiin kirveellä, ja se sai poliisivartion, mutta silti maalaus kivitettiin myöhemmin Stavangerissa. Taulu kunnostettiin ja ostettiin 1982 kansalaiskeräyksellä säilytettäväksi Norjan kansallisgalleriassa.

Slettemarkilla oli säännöllisesti näyttelyitä ja performansseja Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Helsingissä hänen töitään nähtiin J.O. Mallanderin erinimisissä gallerioissa.

Hänen kuuluisimpia tempauksia oli matkustella maailmalla passilla, jonka kuvassa taiteilijan hiusten ja parran alla olivat presidentti Richard Nixonin kasvot. Temppu oli viedä hänet aikanaan vankilaan, mutta äskettäin työ myytiin puolella miljoonalla kruunulla modernin taiteen museolle. Nixonista hän teki myös useita sodanvastaisia julisteita ja kollaaseja.

Slettemark muistetaan myös pukeutumisestaan villakoira-asuun. Tällä hän halusi tähdentää taiteen asemaa valtaa pitävien sylikoirana. Hän oli uuttera provokaattori, joka otti vastaan Taideakatemian palkinnon kuninkaan kädestä.

Monet piirit pitivät häntä kuitenkin lähinnä kylähulluna.

"Kollegat ja galleristit eivät halunneet pitkään aikaan olla tekemisissä kanssani. Työni oli liian poliittista ja provosoivaa. Olin valtavan yksin. Sosiaalihuollon henkilökunta oli ainut perheeni. Luulen, että se oli hyvä asia minulle, sain keskittyä itseeni. Uran luominen ei ollut tärkeää", hän sanoi Dagens Nyheterille viime vuoden lokakuussa.

Viimeisinä kuukausinaan Slettemark kokosi töistään Ruotsiin ja Norjaan takautuvia näyttelyjä. Haugar Vestfoldin taidemuseossa Norjan Tönsbergissä on hänen töistään koottu pysyvä näyttely. Ruotsissa hän sai taiteilijapalkkaa.

 

Timo Hämäläinen