Muistot    |   Muistot

Harry Siljander

Olympiamitalisti Harry Siljander kuoli 5. toukokuuta 2010 kotonaan Espoossa. Hän oli 87-vuotias, syntynyt 10. joulukuuta 1922 Helsingissä. Siljander oli aikansa parhaita suomalaisnyrkkeilijöitä. Hän ylsi pronssisijaan Helsingin olympialaisissa 1952. Raskaassa keskisarjassa hän saavutti viisi Suomen mestaruutta 1947–1952.

Tilaajille
Olympianyrkkeilijä elätti perheensä lihakauppiaana Harry Siljander s. 10.12.1922 k. 05.05.2010

Olympiamitalisti Harry Siljander kuoli 5. toukokuuta 2010 kotonaan Espoossa. Hän oli 87-vuotias, syntynyt 10. joulukuuta 1922 Helsingissä.

Siljander oli aikansa parhaita suomalaisnyrkkeilijöitä. Hän ylsi pronssisijaan Helsingin olympialaisissa 1952. Raskaassa keskisarjassa hän saavutti viisi Suomen mestaruutta 1947–1952.

Ratakadun ruotsinkielistä kansakoulua käynyt poika ei välttynyt nujakoinneilta, jotka liittyivät tuon ajan kieliriitoihin. 13-vuotiaana poika oli saanut kyllikseen koulunkäynnistä ja pestautui töihin Valion varastoon, josta siirtyi Perämies-lihakauppaan.

Alkuun luistelu ja uinti olivat nuorukaisen lajeja. Helsingin luistelijoiden riveissä Siljanderkin sai ohjeita pikaluistelun olympiavoittajalta Clas Thunbergilta.

Ennen sotia hän oli joskus käynyt Helsingin Voimailijain ja Helsingin Nyrkkeilyseuran harjoituksissa. Siljander lähti 17-vuotiaana vapaaehtoisena talvisotaan 1940. Asemasodan aikana joukoissa harrastettiin nyrkkeilyä. Siljanderista tuli divisioonanmestari Kuuttilahden kanttiinikorsussa 1943. Hän kotiutui tykistön ylikersanttina 1944.

Siljanderin ura lähti nousuun, kun hän iski hopeamitalin Suomen mestaruuskilpailujen keskisarjassa 1946. Vastustajaan tepsi usein oikea suora leukaan. Myöhemmin Siljander täydensi vaikutusta nopealla vasemmalla koukulla maksaan, kirjoitti Terho Paltamo 2003 julkaistussa Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirjassa.

Siljander osallistui Eerikinkadulla Urheilusaunassa harjoituksiin, joita veti Sten Suvio, olympiavoittaja vuodelta 1936.

Maaotteluja osui Siljanderin kohdalle 13, ja lisäksi hän edusti kerran Eurooppaa Yhdysvaltoja vastaan käydyissä kisoissa 1949.

Lontoossa olympialaisissa 1948 hänellä kävi huono tuuri, kun hän hävisi alkuerien tasaisessa ottelussa tuomariäänin sarjansa tulevalle mestarille George Hunterille. Siljander oli Lontoon kisojen Suomen joukkueen viimeisiä elossa olleita.

Helsingin olympialaisissa Siljander sai pronssia, vaikka hävisi välierissä. Kisojen alla tehdyn päätöksen mukaan myös välieräottelun häviäjä sai pronssia. Mitaleja ei ehditty lyödä lisää kisoihin, ja Siljander sai mitalinsa vasta 1970 Erik von Frenckelliltä Pohjoismaisten kisoissa.

Sodan jälkeen Siljander työskenteli vajaan vuoden poliisina. Vuoden 1946 alussa työpaikka oli lihakauppa Hietalahden kauppahallissa.

Ansiotyönsä ohella hän harjoitteli kolmekin kertaa päivässä: aamulenkki Laakson metsässä, alkuiltapäivällä käynti Urheilusaunan harjoitusotteluissa, illalla palloilua tai lenkkeilyä. Helsingin Atleettiklubi oli Siljanderin seura.

Oman liha-alan yrityksen Hietalahden hallissa Siljander aloitti lokakuussa 1952. Koulunsa keskeyttänyt sankari arvosti poikansa lukuhaluja ja lupasi ostaa pojalleen mustan puvun niin kauan kuin tämä opiskelisi yliopistossa, ja sana piti. Tyttärestään hän koulutti lihamestarin.

Siljanderilla oli tapana puuttua kaupungilla havaitsemiinsa ristiriitatilanteisiin pelkäämättä seurauksia.

Lihakaupasta Siljander jäi eläkkeelle 1986. Eläkevuosinaan hän valmensi Espoon Luolakarhujen naisnyrkkeilijöitä.

Vielä 75-vuotiaana Harry Siljader piti yllä kuntoaan omakohtaisilla nyrkkeilyharjoituksilla.

Säde Nenonen