Muistot    |   Muistot

John Peel

Brittiläinen radiotoimittaja ja dj John Peel kuoli tiistaina sydänkohtaukseen lomamatkalla Perussa. Peel oli kuollessaan 65-vuotias. John Peel oli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kansainvälisesti tunnetuimpia dj:tä. Hän aloitti radiouransa Yhdysvalloissa 60-luvun alussa, ja siirtyi kotimaahan palattuaan vuonna 1967 BBC:n vasta perustetun popmusiikkikanavan, Radio Onen palvelukseen.

Tilaajille
Radio-dj John Peel s. 30.08.1939 k. 25.10.2004

Brittiläinen radiotoimittaja ja dj John Peel kuoli tiistaina sydänkohtaukseen lomamatkalla Perussa. Peel oli kuollessaan 65-vuotias.

John Peel oli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kansainvälisesti tunnetuimpia dj:tä. Hän aloitti radiouransa Yhdysvalloissa 60-luvun alussa, ja siirtyi kotimaahan palattuaan vuonna 1967 BBC:n vasta perustetun popmusiikkikanavan, Radio Onen palvelukseen.

Peelistä tuli brittiläisen rockkulttuurin uudistaja, joka soitti ensimmäisenä ohjelmissaan punkkia ja reggaeta. Peelin suosio oli suurta erityisesti vaihtoehtoisen rockin harrastajien joukossa, mutta ohjelmissaan hän ei jäänyt koskaan yhden tyylin vaalijaksi. Hän reagoi nopeasti hiphopin, acid housen ja drum & bassin kaltaisten tyylien nousuun, eikä kaihtanut sekoittaa mukaan maailmanmusiikkiakaan. Peelin suurimpana ansiona pidettiinkin juuri laaja-alaisuutta. Hän oli täysiverinen musiikin ystävä, joka saavutti paikan kuulijoiden sydämissä unohtamalla markkinointitarkoituksiin luodut genrerajat ja hittiajattelun.

Peelillä oli myös kokemusta valtavirran popmusiikista, sillä hän työskenteli 80-luvulla useita vuosia BBC:n television listaohjelman Top of the Popsin juontajana. Britanniassa Peel nousi lopulta arvostetuksi kulttuuripersoonaksi, ja vuonna 1998 kuningatar myönsi hänelle OBE-kunnia-arvon.

John Peelin show'ta kuunneltiin myös ulkomailla. Yleisradio otti Peelin englanninkieliset rockohjelmat lähetyksiinsä syksyllä 1987 ja ne jatkuivat Radiomafiassa ja YleX:ssä aina vuoden 2003 loppuun asti. Peel oli soittanut ohjelmissaan suomalaisia punklevyjä jo 70- ja 80-luvun vaihteessa, ja hänen kiinnostuksensa suomalaiseen vaihtoehtorockiin jatkui tiiviinä loppuun asti. Peelin suosikkiyhtyeisiin lukeutui muiden muassa Aavikko, jota hän soitti ohjelmassaan viimeksi runsaat kaksi viikkoa sitten.

 

Ilkka Mattila