Muistot    |   Muistot

Kaino Kalervo Tuokko

Metsäneuvos Kaino Kalervo Tuokko kuoli 11. huhtikuuta 2008 Turussa. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 4. kesäkuuta 1921 Vuokselassa Karjalankannaksella. Tuokko tuli ylioppilaaksi 1940 Terijoella ja palveli armeijassa kesästä 1941 jatkosodan loppuun. Rauhan tultua hän opiskeli metsätieteitä Helsingin yliopistossa ja valmistui 1947.

Tilaajille
Metsäneuvos Kaino Kalervo Tuokko s. 04.06.1921 k. 11.04.2008

Metsäneuvos Kaino Kalervo Tuokko kuoli 11. huhtikuuta 2008 Turussa. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 4. kesäkuuta 1921 Vuokselassa Karjalankannaksella.

Tuokko tuli ylioppilaaksi 1940 Terijoella ja palveli armeijassa kesästä 1941 jatkosodan loppuun. Rauhan tultua hän opiskeli metsätieteitä Helsingin yliopistossa ja valmistui 1947.

Tuokko työskenteli ensin Keskusmetsäseura Tapion Oulun ja sittemmin Mikkelin metsänparannuspiiriin. Hän siirtyi Tapiossa 1957 Kajaanin metsänparannuspiirin päämetsänhoitajaksi.

Tuokko oli erikoisen kiinnostunut sekä metsäojituksesta että metsäteiden rakentamisesta. Metsätöiden koneellistaminen oli juuri alkanut, ja Tuokko osasi alusta alkaen käyttää tilannetta hyväkseen. Kainuun metsissä ja soilla työsaavutukset kasvoivat, ja työn tulokset näkyvät nyt lisääntyneenä puuvarastona.

Kainuusta Tuokko siirtyi Metsähallitukseen yksityismetsien osaston päälliköksi, metsäneuvokseksi. Hän oli siinäkin työssä harvinaisen ahkera ja sai tuloksia aikaan.

Eläkkeelle jäätyään Tuokosta tuli kirjailija. Hän kirjoitti sekä metsänparannusajoistaan että sotien historiasta, ennen kaikkea niistä yksiköistä joissa hän oli palvellut. Viimeinen teos jäi hitusen vajaaksi, mikä kaiveli hänen mieltään sairaalavaiheessa.

Tuokko oli sodassa kova taistelija, ja hänet palkittiin neljällä vapaudenristillä. Se oli paljon nuorelle pojalle. Sotien jälkeen hän sai kirjallisista ansioistaan viidennen vapaudenristin. Hän oli veteraanien piirissä ja myös Kannaksella suosittu esitelmöitsijä ja puhuja.

Nuorena Tuokko harrasti urheilua ja kuului korkeushypyssä Suomen parhaimpiin.

Seuramiehenä ja ystävänä K.K. Tuokko oli hyvin sosiaalinen ja virkistävä ihminen, jota jäi kaipaamaan laaja ystäväpiiri.

 

Jaakko Piironen
Kirjoittaja on Metsähallituksen entinen pääjohtaja.