Muistot    |   Muistot

Raimo Narjus

Rakennusneuvos Raimo Narjus kuoli 4. kesäkuuta 2011 Turussa. Hän oli syntynyt Piikkiössä 3. lokakuuta 1929. Narjus pääsi ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta Lyseosta 1949 ja valmistui arkkitehdiksi 1958. Opiskeluvuosinaan hän työskenteli Turun kaupungin kiinteistö- ja rakennustoimiston asemakaavaosaston palveluksessa.

Tilaajille
Rakennusneuvos, arkkitehti Raimo Narjus s. 03.10.1929 k. 04.06.2011

Rakennusneuvos Raimo Narjus kuoli 4. kesäkuuta 2011 Turussa. Hän oli syntynyt Piikkiössä 3. lokakuuta 1929.

Narjus pääsi ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta Lyseosta 1949 ja valmistui arkkitehdiksi 1958.

Opiskeluvuosinaan hän työskenteli Turun kaupungin kiinteistö- ja rakennustoimiston asemakaavaosaston palveluksessa.

Valmistuttuaan hän perusti arkkitehtitoimiston, jonka puitteissa syntyi useita rakennuksia sekä varsinkin kaavoja Varsinais-Suomen alueella.

Arkkitehtisuunnittelun rinnalla hän aloitti 1958 Lounais-Suomen Aluesuunnitteluyhdistyksen toimenjohtajana ja jatkoi Lounais- ja Varsinais-Suomen Seutukaavaliiton seutukaavajohtajana eläkkeelle siirtymiseensä saakka marraskuussa 1992.

Seutukaavoituksesta muodostuikin hänen elämäntyönsä. Hänen aikanaan laadittiin useita kehittämissuunnitelmia ja seutukaavoja. Erikoisin alueellisista suunnitelmista oli Lännentie. Haasteellisin lienee ollut virkistys- ja suojelualueita koskenut seutukaava. Saariston kehittäminen ja suojelu oli hänelle tärkeää.

Raimo Narjus oli idearikas ja taitava suunnittelija. Koko maan seutukaavaväen piirissä hän oli tunnettu vaikuttaja erityisesti työstään Seutusuunnittelun Keskusliitossa.

Hän oli 1970- ja 1980-luvuilla liiton hallituksen ja työvaliokunnan varapuheenjohtaja sekä seutukaavoituksen kehittämistä ideoineen seutukaavatoimikunnan sekä alueellista kehitystä pohtineen tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja. Hän oli myös useiden lainsäädäntöä ja kaavoituskäytännön kehittämistä valmistelleiden valtion komiteoiden ja toimikuntien jäsen.

Raimo Narjus oli aktiivinen yhteiskunnan vaikuttaja politiikassa ja useissa kotiseutuyhdistyksissä, kuten Turku-seura, Kakskerta-seura sekä keskikaupunkiseura Toispual-jokke. Hän julkaisi useita Turkua käsitteleviä artikkeleita ja kirjoja.

Eläkepäivät täyttyivät aamusta iltaan toiminnalla, jolla hän halusi edistää isänmaan ja kotiseudun elämää.

Kiintopisteenä kiireisen miehen elämässä oli Pitiskari, jonne hän suunnitteli 1960-luvulla lennokkaan kesähuvilan. Sieltä hän purjehti saaristoon nauttimaan ja lataamaan voimia, ja sinne kokoontuivat lapset perheineen keskustelemaan yhdessä takan äärellä.

Raimo Narjukselle on myönnetty Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki sekä rakennusneuvoksen arvo.

Juha Talvitie
Kirjoittajista Talvitie on entinen Seutusuunnittelun keskusliiton johtaja ja kollega, Halminen ystävä, työtoveri ja arkkitehti.