Muistot    |   Muistot

Ruth Wegelius

Lasten leukemiahoidon uranuurtaja, professori Ruth Wegelius kuoli Helsingissä 8. kesäkuuta 2003 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 21. tammikuuta 1915. Wegelius pääsi ylioppilaaksi 1932 ja aloitti lääketieteen opintonsa Helsingin yliopistossa.

Tilaajille
Professori Ruth Wegelius s. 21.01.1915 k. 08.06.2003

Lasten leukemiahoidon uranuurtaja, professori Ruth Wegelius kuoli Helsingissä 8. kesäkuuta 2003 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 21. tammikuuta 1915.

Wegelius pääsi ylioppilaaksi 1932 ja aloitti lääketieteen opintonsa Helsingin yliopistossa. Ennen kuin hän ehti valmistua lääketieteen lisensiaatiksi 1943, syttyi sota ja hän joutui lääkärinä mukaan sotaan työskennellen sekä kenttä- että sotasairaalassa.

Sodan jälkeen hän erikoistui lastentauteihin vasta rakennetussa Lastenklinikassa, jota johti arkkiatri Arvo Ylppö. 1948 Wegeliuksesta tuli lääketieteen ja kirurgian tohtori.

Saadakseen koulutusta lastenhematologiassa Ruth Wegelius matkusti Yhdysvaltoihin 1948. Samana vuonna Bostonissa oli löydetty lääke, joka tehosi lasten leukemiaan.

Kun Wegelius palasi Helsinkiin, hänellä oli mukanaan tätä lääkettä ja Lastenklinikka sai lahjoituksena ensimmäisen yksisilmäisen mikroskooppinsa. Siitä alkoi lastenhematologia Suomessa.

Wegelius toimi Lastenklinikassa ensin apulaislääkärinä ja sitten apulaisopettajana ja hoiti kaikki veritauteja sairastavat lapset. Lastenklinikka oli Euroopassa ensimmäisiä sairaaloita, joissa käytettiin solunsalpaajalääkkeitä leukemiaan.

Wegelius toimi Marian sairaalan lastenosastolla 1953–56, jonka jälkeen hän siirtyi Helsingin kaupungin Auroran sairaalaan lastenosaston apulaisylilääkäriksi. Hänestä tuli lastentautiopin dosentti 1956.

Wegeliuksen ensimmäinen pysyvästi parantunut potilas diagnosoitiin 1959. Tuolloin 12-vuotias tyttö on nyt kolmen lapsen äiti ja kolmen isoäiti.

Vuonna 1967 Wegeliuksesta tuli Auroran sairaalan lastenosaston ylilääkäri, mistä virasta hän jäi eläkkeelle 1978. Professorin arvon Wegelius sai 1975.

Taistelu eturintamassa lasten leukemiaa vastaan ja tieteellinen työ edellyttivät kansainvälisiä kontakteja, joita Wegeliuksella oli muun muassa Yhdysvaltoihin ja Ranskaan. Hän oli perustajajäsen aloitettaessa pohjoismaista yhteistyötä lasten leukemian hoidossa.

Suomessa Wegelius oli lasten leukemiaryhmän, joka sittemmin kehittyi Lastenhematologian ja onkologian yhdistykseksi, ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli yhdistyksen kunniajäsen ja -puheenjohtaja.

Wegelius toimi myös Lastenlääkäriyhdistyksessä, Hematologiyhdistyksessä, Suomen akateemisten naisten liitossa, Naislääkäriyhdistyksessä ja Mannerheimliitossa.

 

Ulla Pihkala
Kirjoittaja on professori, osastonylilääkäri ja Ruth Wegeliuksen oppilas.