Muistot    |   Muistot

Henrik Heikki Anttila

Kenraalimajuri Henrik "Heikki" Anttila kuoli 3. huhtikuuta 2009 synnyinkaupungissaan Helsingissä. Hän oli 88-vuotias, syntynyt 13. joulukuuta 1920. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1939 Anttila antautui sotilasuralle, jota oli edeltänyt vapaaehtoinen palvelus suojeluskuntajärjestössä.

Tilaajille
Kenraalimajuri Henrik Heikki Anttila s. 13.12.1920 k. 03.04.2009

Kenraalimajuri Henrik "Heikki" Anttila kuoli 3. huhtikuuta 2009 synnyinkaupungissaan Helsingissä. Hän oli 88-vuotias, syntynyt 13. joulukuuta 1920.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1939 Anttila antautui sotilasuralle, jota oli edeltänyt vapaaehtoinen palvelus suojeluskuntajärjestössä. Osallistuttuaan talvisotaan hän suoritti Reserviupseerikoulun 50. kurssin. Jatkosotaan hän osallistui jalkaväkijoukkueen johtajana Karjalankannaksella ja Syvärillä sekä loppuvaiheessa vaativissa kouluttajatehtävissä kotirintamalla.

Anttilan tulevalle elämälle ja erityisesti sotilasuralle oli merkittävä vaikutus opiskelulla 26. kadettikurssilla, joka järjestettiin silloisessa Maasotakoulussa keskellä sotaa 1942–43. Tuon upseerijoukon toveruus, aseveljeys ja sodan jälkeiset vuodet kestänyt ystävyys loivat pohjan isänmaallisille asenteille, joita tarvittiin maamme jälleenrakennustyössä.

Käytyään sodan jälkeen ensin jalkaväen kapteenikurssin sekä 1953–55 Sotakorkeakoulun yleisesikuntalinjan Anttila sai monipuolisia ja vaativia tehtäviä. Pääesikunnassa hän palveli niin operatiivisella kuin ulkomaanosastollakin sekä Puolustusvoimien komentajan adjutanttina. Joukko-osastoissa hän toimi Uudenmaan rakuunapataljoonan pataljoonaupseerina sekä Savon prikaatin pataljoonan ja Rannikkojääkäripataljoonan komentajana.

Heikki Anttilan kyvyt upseerina, herrasmiehenä ja kielitaitoisena diplomaattina tunnustettiin. Hän palveli ulkomailla Suomen YK-pataljoonan komentajana Kyproksessa, apulaissotilasasiamiehenä Washingtonissa ja sotilasasiamiehenä Moskovassa.

Kotimaassa ura jatkui tasavallan presidentin adjutanttina sekä Pohjanmaan sotilasläänin komentajana, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 1980.

Eläkkeellä hänen harrastuksiinsa kuuluivat suojeluskuntahistoriallinen ja veteraanityö sekä rotarytoiminta. Eläkevuosiaan hän vietti myös Etelä-Ranskassa. Ansioistaan Anttila sai niin koti- kuin ulkomaisiakin kunniamerkkejä.

 

Ermei Kanninen
Kirjoittaja on kenraaliluutnantti evp ja Heikki Anttilan ystävä.