Muistot    |   Muistot

Jouko Paakkanen

Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Jouko Paakkanen kuoli 23. tammikuuta 2004 Helsingissä Hän oli 75-vuotias, syntynyt Lappeenrannassa 7. syyskuuta 1928. Paakkasen isä oli myymälänhoitaja, ja poikakin hakeutui taloustieteellisiin opintoihin.

Tilaajille
Professori Jouko Paakkanen s. 07.09.1928 k. 23.01.2004

Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Jouko Paakkanen kuoli 23. tammikuuta 2004 Helsingissä Hän oli 75-vuotias, syntynyt Lappeenrannassa 7. syyskuuta 1928.

Paakkasen isä oli myymälänhoitaja, ja poikakin hakeutui taloustieteellisiin opintoihin. Paakkanen väitteli Helsingin kauppakorkeakoulussa 1962. Suurimman osan työurastaan hän toimi Helsingin kauppakorkeakoulussa, ensin assistenttina ja sitten professorina vuodesta 1963 vuoteen 1991.

Ennen professuuria Paakkanen ehti toimia Taloudellisen tutkimuskeskuksen johtajana ja Suomen tukkukauppiaiden liiton toimitusjohtajana.

Paakkasen luennoille 1960-luvulla kaikki eivät mahtuneet edes istumaan. Hän lumosi opiskelijat, ja kaikki, jotka olivat hänen kanssaan tekemisissä. Kuuluisa oli hänen tapansa aloittaa mikrotaloustieteen perusteiden kurssi lukemalla Lauri Viidan Moreenin alkukappaleet, jotka kuvaavat hyvin talouden kiertokulkua.

Paakkasen tieteelliseen tuotantoon ja yhteiskuntanäkemykseen vaikuttivat suuresti ns. itävaltalaisen ja Chicagon koulukunnan opit. Kumpikin puolusti kapitalismia, mutta tyystin eri näkökulmista.

Näkemyksensä kapitalismista hän kokosi vuonna 1979 ilmestyneeseen kirjaansa Kapitalismin juuret ja nykyisyys.

Kapitalismin puolustus oli vaikeaa 1970-luvun alkupuolella kauppakorkeakoulussakin. Paakkanen opiskeli kapitalismia käytännössäkin: hän tempautui mukaan liike-elämään monissa luottamustehtävissä.

Perhe-elämän tragediat pakottivat hiljentämään vauhtia. Leskeksi jäänyt Paakkanen avioitui runoilija Aila Meriluodon kanssa 1980.

Paakkasen uran loppupuolen luennot keskittyivät kansantaloustieteen oppihistoriaan. Paakkanen aloitti erään esitelmänsä sanoin: "Satatuhatta vuotta sitten veljemme Neanderthal kulki nuija kädessä, emmekä tiedä tuliko hänen raskaiden leukojensa välistä eeppistä puhetta." Vaikka Paakkasen voimat olivat heikenneet, niin hänen puheensa oli yhä täynnä eeppistä voimaa.

 

Pertti Haaparanta
Haaparanta ja Ilmakunnas ovat Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professoreita. Puhakka on Oulun yliopiston kansantalouden professori.