Muistot    |   Muistot

Aarno Karhilo

Suurlähettiläs Aarno Karhilo kuoli 3. syyskuuta 2008 syntymäkaupungissaan Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 22. marraskuuta 1927. Palveltuaan oppivuotensa ulkoministeriössä Aarno Karhilo nimitettiin 1971 suurlähettilääksi Japaniin. Sen jälkeen seurasi tiivis toiminta suurlähettiläänä YK:ssa, Ranskassa ja Neuvostoliitossa.

Tilaajille
Suurlähettiläs Aarno Karhilo s. 22.11.1927 k. 03.09.2008

Suurlähettiläs Aarno Karhilo kuoli 3. syyskuuta 2008 syntymäkaupungissaan Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 22. marraskuuta 1927.

Palveltuaan oppivuotensa ulkoministeriössä Aarno Karhilo nimitettiin 1971 suurlähettilääksi Japaniin. Sen jälkeen seurasi tiivis toiminta suurlähettiläänä YK:ssa, Ranskassa ja Neuvostoliitossa. Viimeiset virkavuotensa Karhilo vietti alivaltiosihteerinä ja vs. valtiosihteerinä ulkoministeriössä.

Lisäksi hän hoiti lukuisia muita tehtäviä kuten puheenjohtajuuksia YK:n ja Unescon piirissä sekä Suomen kansainvälisten konferenssien valtuuskunnissa.

Karhiloa kohtaan ulkoasiainhallinnossa tunnettua arvostusta osoittaa, että hänen hoidettavakseen annettiin Suomen merkittävimpiä edustustoja. Hänen työtoverinsa taas kertovat, miten Karhilo pyrki pääsemään käsiteltävien asioiden ytimeen ja oli valmis hedelmällisiin keskusteluihin.

Aarno Karhilo oli taiteen suurkuluttaja, joka kertoi eläkevuosinaan viettäneensä Pariisissa kuukauden pari käyden joka päivä jossain taidetapahtumassa. Erityisesti Karhilo oli mieltynyt balettiin. Hän toimi aikoinaan myös Helsingin Sanomien balettiarvostelijana.

Taiteen alalla Karhilo otti myös organisoijan vastuun. Hän toimi pitkään Kansallisoopperan hallituksessa, Naantalin musiikkijuhlien valtuuskunnassa ja Martti Talvela -säätiön hallituksessa.

Minulla oli tilaisuus tutustua Karhiloon luokkatoveruutta läheisemmin samassa kämpässä Rata-patterilla Santahaminassa 1944 sekä Sotkamon Ontojoella parina kesänä 1940-luvun lopulla, jolloin olimme tukkierottelussa tienaamassa talven opintorahoja.

Me monet tuttavat muistamme, miten ulkomaan asioita hoitaessamme Aarno Karhilo Liisa-rouvineen piti meidät ajan tasalla ja auttoi monin tavoin. Hänen asiantuntemuksensa ja tasapuolisuutensa olivat voimavara.

 

Kauko Sipponen
Kirjoittaja on kansleri.