Muistot    |   Muistot

Heikki Heliö

Pääkonsuli, diplomi-insinööri Heikki Heliö kuoli 17. marraskuuta 2004 sairauskohtaukseen 70-vuotiaana kotonaan Karkkilassa. Hän oli syntynyt Helsingissä 4. huhtikuuta 1934. Heliö valmistui diplomi-insinööriksi 1957. Työuransa hän aloitti posti- ja lennätinhallituksessa 1956.

Tilaajille
Pääkonsuli Heikki Heliö s. 04.04.1934 k. 17.11.2004

Pääkonsuli, diplomi-insinööri Heikki Heliö kuoli 17. marraskuuta 2004 sairauskohtaukseen 70-vuotiaana kotonaan Karkkilassa. Hän oli syntynyt Helsingissä 4. huhtikuuta 1934.

Heliö valmistui diplomi-insinööriksi 1957. Työuransa hän aloitti posti- ja lennätinhallituksessa 1956. Heliön kansainväliset yhteydet alkoivat monikansallisen Oy Ford Ab:n osastopäällikkönä 1963 ja jatkuivat yhtiön teknisenä johtajana vuodesta 1965 vuoteen 1970, jolloin hän siirtyi Kesko Oy:n materiaalitoimintojen johtajaksi. Hän toimi 1976–80 Kesko Oy:n Vaasan konttorin johtajana.

Vaasasta Heliö tuli Helsingin kauppakamarin toimitusjohtajaksi 1981 ja hoiti tätä tointa eläkkeelle siirtymiseensä asti eli vuoteen 1997.

Heliön yhteydet kauppakamarijärjestöön alkoivat jo paljon aikaisemmin, sillä koko 1970-luvun ajan hän toimi monissa Keskuskauppakamarin sekä Helsingin ja Vaasan kauppakamarien luottamustehtävissä, joista useimmat liittyivät liikenne- ja kuljetustalouteen. Hänellä oli runsaasti muitakin luottamustoimia.

Heikki Heliön toimitusjohtajakaudella Helsingin kauppakamarin toiminta laajeni ja monipuolistui. Sen koulutus-, tiedotus- ja muut jäsenpalvelut lisääntyivät, jäsenmäärä kasvoi merkittävästi ja kauppakamari teki laajoja tutkimuksia ja selvityksiä alueensa elinkeinoelämän keskeisistä kysymyksistä.

Heliö osallistui myös maailmanlaajuisen kauppakamarijärjestön kansainväliseen toimintaan. Hänen aikanaan Helsingin kauppakamari oli myös mukana kehittämässä Itämeren maiden kauppakamarien yhteistoimintaa. Ansioistaan erikoisesti kansainvälisten yhteyksien kehittäjänä Heliölle myönnettiin pääkonsulin arvonimi.

Luonteeltaan Heikki Heliö oli suoraviivainen, järjestelmällinen ja päätöksissään nopea. Liikenne- ja kuljetusasiat sekä autourheilu olivat hänelle tärkeitä. Kiinnostusta kuvastaa myös laaja kokoelma, jonka hän keräsi Kari Suomalaisen liikenneaiheisten piirrosten alkuperäiskappaleita.

 

Annikki Arminen
Kirjoittaja on Helsingin kauppakamarin eläkkeellä oleva tiedotuspäällikkö.