Muistot    |   Muistot

Tapio Hämäläinen

Teatterineuvos, näyttelijä Tapio Hämäläinen kuoli Helsingissä 28. tammikuuta 2008. Hän oli kuollessaan 85-vuotias, syntynyt Uukuniemellä 18. kesäkuuta 1922. Rehdin miehen rooleissa usein nähty Hämäläinen tulkitsi erityisen aidolla suomalaisella tunneskaalalla Väinö Linnan henkilöitä kuten Tuntemattoman sotilaan Rokkaa ja Saloa sekä Täällä Pohjantähden alla Laurilaa ja Akselia.

Tilaajille
Teatterineuvos Tapio Hämäläinen s. 18.06.1922 k. 28.01.2008

Teatterineuvos, näyttelijä Tapio Hämäläinen kuoli Helsingissä 28. tammikuuta 2008. Hän oli kuollessaan 85-vuotias, syntynyt Uukuniemellä 18. kesäkuuta 1922.

Rehdin miehen rooleissa usein nähty Hämäläinen tulkitsi erityisen aidolla suomalaisella tunneskaalalla Väinö Linnan henkilöitä kuten Tuntemattoman sotilaan Rokkaa ja Saloa sekä Täällä Pohjantähden alla Laurilaa ja Akselia.

Työtoverit puhuvatkin Hämäläisen kyvystä näytellä plussamerkkistä patetiaa, joka oli niin aitoa, että siihen oli suorastaan pakko samastua. Häntä pidettiin piirtokykyisenä näyttelijänä, jonka työtä nosti parhaimmillaan älykäs oivallus.

Hämäläistä kiitettiin lupsakkana ja positiivisena työtoverina, jonka rehtiys antoi kulloisellekin työryhmälle sisäistä ryhtiä.

Mutta Hämäläisessä oli myös täysin toisenlainen näyttelijäminuus, jota kantoi kyky koomisen ja groteskin erilaisiin yhdistelmiin. Hän oli paljon käytetty komedia- ja farssinäyttelijä, jota Kansallisteatterissa pitkään kutsuttiin rakkaalla lempinimellä "markiisi".

Nimi jäi, kun hän näytteli italialaisen klassikon Carlo Goldonin Majatalon emäntä -näytelmän markiisia.

Hämäläinen opiskeli näyttelijäntyötä Eino Salmelaisen kurssilla 1940–41. Häneen tarttui kantava annos legendaarisen pedagogin ja teatterinuudistajan innoittamaa henkeä.

Hämäläisen pitkä ura kiertyi Kemin, Kuopion ja Hämeenlinnan kautta Tampereen Työväen Teatteriin vuonna 1959.

Tampereelta hänet poimittiin Suomen Kansallisteatteriin, jonka näyttelijäkuntaan hän kuului 1965–1979. Turun kaupunginteatterissa Hämäläinen näytteli 1979–85. Sen jälkeen hän työskenteli vapaana näyttelijänä.

Hänen elokuvauransa tärkeitä etappeja oli yhteistyö Edvin Laineen kanssa ja se alkoi Tuntemattoman sotilaan Salon roolista. Pisimmän päivätyön Hämäläinen teki Uuno Turhapuro -elokuvien äksynä vuoristoneuvos Tuurana. Hän esitti Uunon appiukkoa kaikkiaan 17 elokuvassa.

Välillä hän kyllästyi Turhapuroihin jopa niin paljon, että jätti muutaman kesän väliin.

Hämäläinen muistetaan myös Naapurilähiön Sarpamaana ja Isänmaan toivoista. Hän antoi äänensä Muumilaakson tarinoita -televisiosarjan hahmoille.

Hänen teatterihistorioitsija-vaimonsa Aino Räty-Hämäläinen kirjoitti Hämäläisen muistelmateoksen Pohja se on miunkii säkis. Muistelmat saivat nimensä sotamies Rokan kuuluisasta repliikistä.

 

Kirsikka Moring