Muistot    |   Muistot

Matti Haavisto

Valtiotieteen maisteri, pankinjohtaja Matti Haavisto kuoli pitkään sairastettuaan kotonaan Helsingissä 15. joulukuuta 2003. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Ilmajoella 30. syyskuuta 1930. Haavisto vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Pohjanmaalla, ja etenkin Ilmajoki pysyi hänelle tärkeänä tukikohtana läpi koko elämän.

Tilaajille
Pankinjohtaja Matti Haavisto s. 30.09.1930 k. 15.12.2003

Valtiotieteen maisteri, pankinjohtaja Matti Haavisto kuoli pitkään sairastettuaan kotonaan Helsingissä 15. joulukuuta 2003. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Ilmajoella 30. syyskuuta 1930.

Haavisto vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Pohjanmaalla, ja etenkin Ilmajoki pysyi hänelle tärkeänä tukikohtana läpi koko elämän. Suoritettuaan ylioppilastutkinnon Alavuden yhteiskoulussa hän siirtyi Helsinkiin opiskelemaan ja valmistui valtiotieteen maisteriksi 1956.

Matti Haavisto teki koko työuransa Kansallis-Osake-Pankissa. Toimittuaan aluksi eri tehtävissä pankin pääkonttorissa hän siirtyi päälliköksi ensin luottotieto- ja sitten yritystutkimusosastolle.

Vuodesta 1976 Haavisto oli aluksi Helsingin Kaivokadun ja sittemmin Hämeentien konttorin johtajana ja myöhemmin pankin riskienhallinnan asiantuntijana. Eläkkeelle hän siirtyi 1994. Haaviston erikoisala oli yritystutkimus, ja hän kehitti pankille yhtenäisen analyysijärjestelmän ensimmäisenä Suomessa.

Tunnettuun urheilijasukuun kuulunut Haavisto oli nuoruudessaan poikkeuksellinen lahjakkuus pikajuoksuissa ja hypyissä. Lukiolaisena hän alitti tuolloisilla hiilimurskaradoilla 11 sekunnin rajan, ja hänen parhaat kolmiloikkatuloksensa lähentelivät 15 metriä. Erityisesti vauhdittomissa hyppylajeissa hänellä oli useita pohjoismaisia ennätyksiä.

Pankkityön vastapainona hän harrasti kuntourheilua ja osallistui lukuisia kertoja mm. Pirkan hiihtoon.

Metsänhoito kesäpaikassa ja vuosittaiset patikkalomat Etelä-Ranskassa olivat myös Haavistolle tärkeitä. Suomen lähihistoria kiinnosti häntä loppuun asti. Haavisto harrasti musiikkia, soitti itsekin pianoa ja oli erityisen kiinnostunut jazzmusiikista.

 

Jukka Haavisto
Kirjoittaja on Matti Haaviston serkku ja kasvinkumppani.