Muistot    |   Muistot

Jyrki Pennanen

Sosiaalineuvos Jyrki Pennanen kuoli kodissaan Tampereella 22. maaliskuuta 2012. Hän oli syntynyt 13. helmikuuta 1933 Porissa. Äitinsä Irja Pennasen (os. Airion) musikaalisen perheen ja isänsä, rovasti, grafologi Leo Pennasen kulttuurisuvun piirissä nuori mies kasvoi älyllisessä ja taiteellisesti virikkeellisessä ilmapiirissä, Pyynikin pappilassa.

Tilaajille
Sosiaalineuvos Jyrki Pennanen s. 13.02.1933 k. 22.03.2012

Sosiaalineuvos Jyrki Pennanen kuoli kodissaan Tampereella 22. maaliskuuta 2012. Hän oli syntynyt 13. helmikuuta 1933 Porissa.

Äitinsä Irja Pennasen (os. Airion) musikaalisen perheen ja isänsä, rovasti, grafologi Leo Pennasen kulttuurisuvun piirissä nuori mies kasvoi älyllisessä ja taiteellisesti virikkeellisessä ilmapiirissä, Pyynikin pappilassa.

Perheeseen kuului lisäksi vanhempi sisar, sittemmin kirjailija Lea Pennanen ja nuorempi sisar, toimittaja ja taidemaalari Outi Pennanen. Perheen nuorin, Maarit Kristiina, menehtyi varhain.

Kouluvuosina Jyrki Pennanen osoitti terävää lahjakkuutta, ja hänet siirrettiin pian ylemmälle luokalle. Ylioppilaaksi hän kirjoitti jo 16-vuotiaana Lahden yhteiskoulusta ja valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta ennätysajassa, pääaineenaan psykologia.

Pennasen suuri intohimo oli musiikki. Perhepiiriä ja ystäviä hän ilahdutti monipuolisena pianistina. Yliopisto-opintojen lisäksi Pennanen suoritti konserttipianistin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Lopullinen uravalinta oli vaikea.

Johtava psykologi Pennanen kehitti pitkällä urallaan Pirkanmaan kasvatusneuvolajärjestelmää ja oli avainasemassa perustettaessa Pirkanmaalle Suomen Psykologiliiton ensimmäistä alueellista yhdistystä Pipsyä vuonna 1974.

Alueyhdistysten perustaminen merkitsi psykologien toiminnan aktivoitumista kautta maan ja kohotti alan ammatti-identiteettiä. Uudistus palveli Psykologiliiton kehittymistä suomalaiseksi ammattiliitoksi. Presidentti Mauno Koivisto myönsi Pennaselle sosiaalineuvoksen arvonimen vuonna 1992.

Pennanen jäi eläkkeelle Pirkanmaan kasvatusneuvolan johtajan virasta vuonna 1995.

Uransa ohessa hänet tunnettiin Tampereen Lions Clubin aktiivisena jäsenenä.

Musiikki ja rauhaisa oleilu rakkaassa huvilassa Pyhäjärven rannalla säilyivät parhaina harrastuksina loppuun asti. Lähipiiri muistaa Pennasen kiehtovista keskusteluhetkistä ja hilpeästä huumorista.

Sini Sovijärvi
Kirjoittaja on Jyrki Pennasen sisarentytär.