Muistot    |   Muistot

Ilkka Viippola

Kansallisen Kokoomuksen entinen työmarkkinasihteeri Ilkka Viippola nukkui pois Meilahden sairaalan teho-osastolla 23. maaliskuuta 2012. Hän oli syntynyt 24. heinäkuuta 1944 Kuusankoskella. Ilkka Viippola toimi Kansaneläkelaitoksen tiedotussihteerinä vuosina 1985-1987 ja ministeri Ulla Puolanteen poliittisena sihteerinä valtiovarainministeriössä vuosina 1987-1990.

Tilaajille
Kokoomuksen entinen työmarkkinasihteeri Ilkka Viippola s. 24.07.1944 k. 23.03.2012

Kansallisen Kokoomuksen entinen työmarkkinasihteeri Ilkka Viippola nukkui pois Meilahden sairaalan teho-osastolla 23. maaliskuuta 2012. Hän oli syntynyt 24. heinäkuuta 1944 Kuusankoskella.

Ilkka Viippola toimi Kansaneläkelaitoksen tiedotussihteerinä vuosina 1985-1987 ja ministeri Ulla Puolanteen poliittisena sihteerinä valtiovarainministeriössä vuosina 1987-1990.

Vuosina 1990-1997 hän toimi viestinnän eri johtotehtävissä Pohjola-yhtiöissä. Tuolloin hänellä oli erittäin läheinen yhteistyösuhde pääjohtaja Yrjö Niskasen kanssa.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtajana Viippola oli loppukesästä 1969 perustamassa puolueen sisäistä, uudistusmielistä toimintaryhmää, "Remonttimiehiä".

Lähtölaukaus tälle liikkeelle, jonka vaikutus tuntui koko 1970-luvun ajan ja osittain vielä 1980-luvulla, annettiin Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajan, Ilkka Suomisen kesäpaikassa, Luvian Kallioluodossa. Silloin paikalla olivat heidän lisäkseen nuorisoliittojen pääsihteerit Weijo Pitkänen ja Heikki S. von Hertzen.

Remonttimiehet saivat nimensä Juha Vikatmaan vaalimainoksesta, jossa tämä esiintyi työhaalareissa. Myöhemmin aktiiviseen remonttiliikkeeseen tulivat mukaan muun muassa Jouni Mykkänen, Pertti Salolainen, Ilkka Kanerva, Tapani Mörttinen ja Jarmo Virmavirta.

Ilkka Viippola oli poliittinen vaikuttaja. Kokoomukseen hän toi työmarkkinoihin liittyvää sosiaalisen ajattelun dynamiikkaa. Ehkäpä ajatus Kokoomuksesta "työväenpuolueena" on perimmältään lähtöisin Ilkka Viippolalta, vaikka se otettiin käyttöön vasta 40 vuotta myöhemmin.

Ilkka Viippola oli dynaaminen konservatiivi sanan parhaimmassa merkityksessä. Hän osasi liikkua yhtä hyvin kriittisen rationalismin kuin sosiaalisen markkinatalouden ja sosiaalisen valintataloudenkin maastossa. Työmarkkinapolitiikassaan hän osasi yhdistää vapauden ja vastuun periaatteen arkipäivän käytännöllisiin päätöksiin.

Ilkka Viippola tunnettiin ennen kaikkea puheenjohtaja Harri Holkerin luottomiehenä ja presidentinvaalikampanjoiden intensiivisenä taustavaikuttajana ja rakentajana.

Erityisen merkittävään rooliin Viippola joutui vuonna 1987. Tuolloin hän sai tehtäväkseen muotoilla yhdessä Sdp:n talousasiantuntija Eero Tuomaisen kanssa sellaisen hallitusohjelman, joka sopisi Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Harri Holkerin johtamalle sinipunahallitukselle.

Presidentti Mauno Koivisto oli antanut ymmärtää, että Kokoomus pääsisi hallitukseen vain yhteistyössä Sdp:n kanssa. Tämä merkitsi Keskustan jäämistä oppositioon.

Lähipiiri tiesi, että Ilkka Viippola luonnosteli 200-300 Harri Holkerin puhetta ja kirjoitusta. Hän jaksoi kuitenkin aina korostaa, että "vain 2-3 tekstiä meni läpi sellaisinaan; muihin Harri halusi aina jättää oman jälkensä".

Kodin perintönä Ilkka Viippola oli saanut elävän kosketuksen liikuntaharrastukseen ja musiikkiin. Hänen äitinsä oli lahtelaisen Viippola-koulun perustaja, liikuntaneuvos ja koreografi Mirjam Viippola. Isä oli sellotaiteilija. Lähipiirissä tiedettiin, että Ilkan harrastuksiin kuului myös öljyvärimaalaus.

Ilkka Viippola oli lämminhenkinen, huumorintajuinen ja sivistynyt seuramies. Vapaa-ajan askareissa hänellä pysyi niin sanotusti vasara ja kirves kädessä.

Kolmen lapsen isänä, välillä yksinhuoltajana, hänestä oli kehittynyt erinomainen kotikokki. Nuorimman lapsensa kanssa Ilkka Viippola omistautui usean vuoden ajan täydestä sydämestään koti-isän tehtävään.

Häneltä oli luontevaa pyytää tarvittaessa apua. Ilkka auttoi pyyteettömästi läheisiään haastavissakin tilanteissa.

Tilaisuuden tullen Ilkka Viippola palautti aina mieliimme Juha Rihtniemeltä saamansa "poliittisen perinnön": "Yksi on laulu ylitse muiden. Ihmisen, aatteen, hengen ankara laulu."

Eino Leinon patsas Esplanadilla tuo mieliimme hyvän ystävämme ja työtoverimme.

Jouni Mykkänen
Kirjoittajat ovat Ilkka Viippolan ystäviä ja työtovereita.