Muistot    |   Muistot

J.G. Ballard

Suomessakin hyvin tunnettu englantilainen kirjailija J.G. Ballard kuoli pitkään sairastettuaan kodissaan Lontoossa 19. huhtikuuta 2009. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 15. marraskuuta 1930 Shanghaissa. Ballard kertoi joitakin vuosia sitten sairastavansa eturauhassyöpää.

Tilaajille
Kirjailija J.G. Ballard s. 15.11.1930 k. 19.04.2009

Suomessakin hyvin tunnettu englantilainen kirjailija J.G. Ballard kuoli pitkään sairastettuaan kodissaan Lontoossa 19. huhtikuuta 2009.

Hän oli 78-vuotias, syntynyt 15. marraskuuta 1930 Shanghaissa. Ballard kertoi joitakin vuosia sitten sairastavansa eturauhassyöpää.

Lähes viisikymmentä romaania ja novellikokoelmaa kirjoittanut James Graham Ballard tunnetaan erityisesti englantilaisen tieteiskirjallisuuden uuden aallon edustajana.

Ballard kuvasi useissa teoksissaan dystopioita, painajaiseksi muuttunutta tulevaisuutta, jossa ihmisen osa sorron mekanismeille pohjaavassa yhteiskunnassa ei enää ole ihmisarvoista elämää. Keskeistä on ihmisen kyky tuhota koko ihmiskunta.

Vuonna 1961 debytoinut kirjailija tunnetaan parhaiten romaaneistaan The Drowned World (1962), Crash (1973) ja Auringon valtakunta (1984), sekä novellikokoelmastaan Memories of the Space Age (1988).

Ballard joutui toisen maailmansodan aikana japanilaisten vankileirille, ja tämä traumaattinen kokemus odotti pitkään kirjallista purkautumistaan.

Ballardin kansainvälisesti tunnetuin romaani Auringon valtakunta (Empire of the Sun, 1984) perustuu kirjailijan kokemuksiin internointileirillä Japanissa vuonna 1941. Etuoikeutettua elämää Shanghaissa viettäneen pojan yltäkylläinen arki muuttuu, kun miehittäjät saapuvat Kiinaan.

Kiitos naisten (The Kindness of Women, 1991) on Auringon valtakunnan itsenäinen jatko-osa. Siinä eletään kesää 1937. Sota muuttaa jälleen kaiken ja vie romaanin päähenkilön japanilaisten leirille Lunghuaan. Kauhut jättävät päähenkilöön lähtemättömät jäljet.

Nämä traumat saivat hänet omalta osaltaan kiinnostumaan myös tieteiskirjallisuuden epäinhimillisistä dystopioista.

Auringon valtakunta -romaanille antoi nostetta Steven Spielbergin ohjaama samanniminen elokuva, jonka ensi-ilta oli 1987. Kuutta Oscar-palkintoa tavoitelleen elokuvan pääosaa näytteli Christian Bale. Crash puolestaan tunnetaan David Cronenbergin ohjauksena.

Ballardin teokset ovat innostaneet myös muusikoita. Hän on vaikuttanut monien brittiläisten post-punk-yhtyeiden hyisiin sanoituksiin. Jälkiä kirjailijan teoksista löytyy esimerkiksi Joy Divisionin, Dan Melchiorin tai The Sisters of Mercyn musiikista.

J.G. Ballard on päätynyt myös Collinsin englannin sanakirjaan. Hakusana ballardian tarkoittaa kirjailijan kuvaaman dystopian luomaa tunnelmaa, jossa teknologia on ottanut ihmisestä ja ympäristöstä vallan.

Jukka Petäjä